Köszönjük Tímel!!!:)
Szaloncukor
Hozzávalók:
1 kg cukor, 4 dl víz, ízesítők
Főzés:
A cukrot és vizet 3 literes lábosban tűzhely szélén addig kavargatjuk, amíg nagy hólyagokat vet és egy villát vagy drótkarikát belemártva beablakoz, és hosszúkás hólyagokat tudunk róla fújni.
Kavarás:
Levesszük a masszát, és ha lehet márványlapon dolgozunk tovább, ráöntve azt, hogy a szirup azonnal lehűljön. Ha nincs márványlapunk, széles porcelántálba vagy teljesen szagtalan sima deszkára öntjük a szirupot.
Addig hűtjük, míg a széle bőrösödni kezd. Ekkor az egész tömeget egy széles késsel egyszerre keverjük, amíg színét fehérre változtatja és gyúrható anyagot kapunk. Ha közben a massza nagyon megkeményedne, 1-2 csepp vízzel meglocsoljuk, és a kés lapjával széttörjük. Ha vannak benne csomók, azt is a késsel simítjuk el, jól kidolgozzuk és mint a tésztát egy tömegbe összegyúrjuk.
Ízesítés:
A masszát 2-3 részre osztjuk, hozzákeverjük az ízesítő anyagokat, a kívánt íz függvényében.
Lehet: darált dió, pár csepp citromlé,narancslé,sűrű lekvár,kakaópor, vanília,likőr eszencia. Folyadék esetében vigyázzunk, nehogy ellágyítsa a masszát!
Gyúrhatunk a masszába ½ kg-ra számítva 4-5 dkg vajat vagy margarint, így krémszerűbb lesz.
Az ízesítőkkel jól eldolgozzuk, 1 cm-re lapítjuk, egyenesre igazítjuk, kockára vagy hosszúkás darabokra vágjuk. Deszkára helyezzük és másnap ha megszikkadt dupla selyempapírba csomagoljuk. Alul fehér papír legyen .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése