Semmi különös, csak néhány mangó kell hozzá, lime, avokádó, na meg friss koriander, amit nem használunk naponta - legalább is én.. -, még jó, hogy az utóbbit zellerrel helyettesíthetjük! A többi hozzávaló, minden háztartásban megtalálható.
Kathy anyósa mexikói, a menü nagy része gondolom onnan származik. Köszönjük szépen, hogy megosztod velünk!:)
Pulyka mangoval.
Anyosom receptje alapjan szoktam a karacsonyi pulykat elkesziteni. Semmi kulonlegesseg nem kell hozza, csak olaj, egy doboz mango juice es ketto friss mango. Teljesen mas az ize a pulykanak, mint amihez eddig szoktunk. Isrteni finom omlos, es szinte csirke izt kap tole.
A pulykat tepsibe rakjuk, alaontjuk az egy doboz mango juice-t, majd foliaval letakarjuk. Sutobe rakjuk, addig tartjuk ott amig a pulyka megfott a leveben. Kivesszuk, leontjuk alola a levet. A feldarabolt hosszara vagott friss mango szeletekkel befedjuk, majd olajjal boven meglocsoljuk az egeszet. Most visszatesszuk a sutobe, de nem takarjuk le, hanem a legmagasabb fokon megpiritjuk a tetejet a husinak. Ne tartsuk bennt lassu langon, vagy esetleg hosszu ideig mert akkor kiszarad a hus.
Mango salata.
Hozzavalok :
egy kanal vaj,
3 kanal barnacukor,
3 friss mango
A mangokat meghamozom, hosszara eldarabolom, majd az egy kanal vajban fedo alatt kb 20 percig lassu tuzon megfozom. Mikor elfotte a levet hozzaadom a 3 kanal barnacukrot, kozepes tuzon megpiritom azokat.
Mikor van ra lehetosegem, szoktam bele birsalmat darabolni, ami meg csak fokozza az izeket!
Korianderes fott-sult burgonya.
1 kg burgonya
egy marek friss koriander ( vagy zeller zoldje) aprora darabolva
1 gerezd fokhagyma, aprora darabolva.
so-bors izles szerint
Egy kilo burgonyat megpucolok, szogletesre darabolok, es sos vizben megfozom, leszurom,de egy poharnyit felreteszek a vizbol amiben fott.
Serpenyoben egy-ket kanal vajon megdinsztelem a koriandert es a fokhagymat, majd raontom a burgonyat es egy kis vizet. De csak annyit amennyit felvesz, es nem lesz tole tul vizes. A vegen engedem hogy egy kicsit suljon es pirosra szinezze az aljat
.
Mexikoi salsa.
Hozzavalok:
2 paradicsom
1 fej kisebb feher hagyma
1 marek friss koriander
1 avokado
1 jalopino paprika (vagy amilyen eros-edes zold paprika a kedvenc)
fel lime leve
so
Ezeket mint aprora osszedarabolom, osszekeverem, es a vegen sozom, majd a lime levevel meglocsolom. Elmaradhatatlan egy igazi jo ebedhez, tarsasagaban a tortilla chips-szel.
1 megjegyzés:
Remélve, hogy még idejében szólok !
december 04 = Borbála nap !
Aztán betartani /megcsinálni !
(lehet, hogy a netezés is tiltott...)
Megjegyzés küldése