Méz likőr
0,5 kg méz
0,5 l 96 %-os tiszta szesz
A mézet feloldom az alkoholba és elkeverem fél liter felforralt és lehűtött vízzel. Fontos a sorrend!!! A likőrt vastag szűrőpapíron átszűröm, majd legalább 3 hónapig érlelem!!!
Bodza likőr
1 l bodzabogyó
2 l víz
1 kg cukor
1 rúd vanília
6 szegfűszeg
kevés szerecsendió
1 citrom
0,5 l tiszta szesz
A bodzát a vízzel és a cukorral fél órán át főzőm. A levét leszűröm, hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd újabb órán át főzöm. Ezután újra leszűrom és elkeverem a finomszesszel. Üvegekbe töltöm.
Meggy likőr
1,5 kg meggy
1 kg cukorból és 1 l vízből készült szirup
1 rúd vanília
3 g fahéj
5 szegfűszeg
4 szem keserűmandula
0,5 l finomszesz
A meggyet kimagozom és egy bő szájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, ill. a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.
Értelem szerűen a bodza és a meggy likőr nem éppen karácsonyi, de jövőre nyugodtan el lehet készíteni, hátha marad belőle az ünnepekre...
Itt a vége, fuss el véle!:)) Köszönöm a rengeteg receptet, amit megosztottatok velem, velünk!
Kérek mindenkit, hogy jelezze, ha véletlenül kimaradt volna pályázata, még tudom pótolni!!!
Várom a szavazatokat, amiről lentebb írtam! Csak Tímel reagált rá, hát...., akkor nem is kell kalapba tennem a nevét!:))) Azért nagyon szeretném, ha többen írnátok! Még várok!...:)
Addig hallgassatok CSODÁT!!! Sajnos, bemásolni nem lehetett.. http://www.youtube.com/watch?v=SKhmFSV-XB0.
Mazsolás kalács
11 órája
4 megjegyzés:
Bocs' de pl. bodzabogyóhoz kb. melyik évszakban lehet hozzájutni ?- (és vajon hol ?) - bár választ nem várok.
Arra emlékszem még... lehetőleg út szélén lévő (bodza) bokorról ne szedjetek... (meg ilyesmik)
(Bocs' nem tudom, (anno) ki olvasta a "jászlány" (?) blogot.
Ha jól emlékszem, nyár elején (de az biztos, hogy azok után a varázsos bodzavirág illatú esték után) Balatonszárszón a
Bartók Béla út és a Fő utca közötti kis völgyben.
Kedves @X!
Nyilván azért maradtak ezek a receptek a végére, mert ezek tutira nem készülhetnek el karácsonyra!
A Deák téren biztos nem fogsz bodzabogyát találni, érdemes erdős-rétes területen keresni.
Nekem a konyhám ablakával szemben van a 6 méteres bodzafám.
Igazi bodza szezon nyár elején van, talán májusban nyílik - időjárástól függően - ,amikor a sok, friss virágból bodzaszörpöt készítünk.
Azért hagytam a végére, mert ezek csak jövőre lesznek aktuálisak...
Megjegyzés küldése