2010/11/24

Zsuzsa karácsonyi borkorcsolyája... 5.recept

Rengeteg kaját küldött be már Zsuzsa! Lehet, hogy másodállásban szakácsnő valahol?:)))
Ez a sajtos finomság, a család által fogyasztott ünnepi sós. Lássuk!
Elnézést a "szellős" elrendezésért, de nem értek a beállítás korrigálásához...:(

Sajtos tallér
 Hozzávalók:
tészta:
  • 30 dkg sima liszt
  • 22 dkg hideg vaj v. Rama
  • 1 kávéskanál só
  •  egy kevéske tejföl
  • 1 db tojás
Lisztet megsózzuk a vajjal összedolgozzuk, én a nyújtófával szoktam, hogy a kezem melegétől nem olvadjon meg a vaj. Beleütjük a tojást,a kanál tejfölt és gyorsan összedolgozzuk. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.
Sajtkrém:
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárga
  • 1 ek reszelt sajt
  • 1 kk. pirospaprika
  • ízlés szerint bors, só
  • 10 dk vaj
Tészta készítése:
A hideg tésztát másnap késfok vastagságúra nyújtjuk (fontos hogy elég vékony legyen), 1 tojást felverünk egy kanál vízzel, megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot, sajttal megreszeljük a tetejét,pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütjük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját gyakran ,mert nem jön föl a tallérka. Pirosra sütjük, szép gömbölyűnek, belül üregesnek kell lennie.
Sajtkrém készítése:
A tejfölt a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük megsózzuk, belekeverjük a paprikát.Forrásban lévő víz fölött besűrítjük, majd 6 dkg reszelt sajtot keverünk bele, továbbkeverjük míg a sajt bele nem olvadt a krémbe, majd hidegre tesszük kihűtjük.
 10 dkg szobahőmérsékletű vajat habsora keverünk és a már kihűlt sajtkrémmel részletekben összekutyuljuk.
Ezzel a sajtkrémmel megtöltjük a tallérkákat, majd ha van még erőnk időnk és sajtunk is az összeragasztott sütit meghempergethetjük reszelt sajtban. Így nemcsak mutatósabb és finomabb is lesz, hanem tálaláskor nem ragadnak össze a sütik.
Érdemes reggel összeállítani és estére összeérik a sajtkrém és a süti.

...és a Vakarója (nagymamám szerint :)....
A tészta nyújtásakor jelentős mennyiségű tészta leesik a kiszúráskor. Ezeket alaposan összedolgozzuk,kinyújtjuk, tetejét megkenjük a maradék tojásos vizes katyvasszal, megszórjuk borssal,pirospaprikával  és sajttal,majd ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
A csíkokat a két végén ellenkező irányban sodorva feltekerjük, pirosra sütjük . Ha a sajtkrémből is maradt, felkínáljuk mártogatósnak.
Jó étvágyat :)

4 megjegyzés:

Pálfalvi Zsuzsa írta...

Szakácsnő sajnos nem vagyok -lehet hogy jobban de főleg gyorsabban menne egy-két fogás-,de szeretek sütni főzni...fűzni :DDD Nagymamám a mintám, ő tanított meg sok mindenre amit tudok.Többek között megtanultam tőle rétest húzni is, amit időnként ma is gyakorlok családom nem kis örömére :)

Ildi írta...

Nagymamád csinált belőled jó kis háziasszonyt!:) Szerencsés vagy!
Egy kérdésem lenne, ti. most jutott el az agyamig..., hogy a kis tallérkákat félbe kell vágni, hogy megtöltsük, ugye?:( De vajon megy ez simán, nem "törik" el a kezemben?

Pálfalvi Zsuzsa írta...

Napok óta próbálkozom a saját gépemen nem tudtam kommentelni. Szerencsére egy böngészőváltással megoldottam. Ami a sütit illeti nem lehet kettévágni, kettőt kell össszeragasztani. És igen azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, mindig odavoltam a nagymamámért, sajnos régen nincs már közöttünk, de gyakran eszembe jut és sokat emlegetjük .Talán ez az amit mind szeretnénk :)

Ildi írta...

:) Köszi a további segítséget! Én szétvágtam volna!...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons