A mai leves ZSUREK névre hallgat, melyet nagy szeretettel ajánl mindenkinek. Náluk bevált, családi étel, ami állítólag lengyel eredetű. Lássuk!
Hozzávalók:
- 10 dkg rozs lisztet, 4 dl forralt vizet, egy darabka rozskenyeret és 3-5 gerezd foghagyma agyag edényben ( v. befőttes üvegbe) összekeverünk, 4-5 napig érleljük.Akkor kész zsur ha szaga és íze is savanykás.
- 2 liter füstölt húsos levesalap, ( Füstölt hús ízű kockával is el lehet érni hasonló hatást )
- babérlevél
- szegfűbors
- 2 liter víz
- só
- kb.25 dkg fehér kolbász ( esetleg jó még a bajor virsli, de a magyar ízvilágú paprikás kolbászok elviszik egy más irányba a levest )
- 2 kemény tojás
- füstölt hús apróra vágva ( én jó húsos bacon szalonnával próbálkoztam )
- kevéske répa
- főtt krumplit kínálnak mellé, alapból a levesbe nem kerül
A 2 liter vizbe beleöntjük a zsurt, (amikor én ezt kipróbáltam többször meg kellett kóstolni, hiszen ez adja az alap ízt és szabályozza a leves savanyúságát, mennyisége tehát egyéni),óvatosan felforraljuk, befűszerezzük, megfőzzük benne az apróra vágott kevéske répát.
A két tojást keményre fűzzük, a fehér kolbászt és a füstölt húst apróra vágva megsütjük, lepirítjuk.
A kolbászt és a füstölt húst a levesbe öntjük, kicsit összerottyantjuk és kész is.
A főtt tojást ízlés szerinti nagyságban és mennyiségben a tányérba tesszük erre merjük a levest.
Nagyon-nagyon finom!! Az a kis macera a kovászkészítéssel megéri az élményt.
1 megjegyzés:
Természetesen NEM kritika !
(Kissé zaklatott állapotban...írom az okát más blogban...) - jut eszembe,- mert MEM egyszer ettem már "egy tál" levest Pécsett (x.helyeken) - 700-800- ...stb- árért ! (lehet,hogy többért is!) - azért csak csak megkérdezném,- (vagy hiányolnám ?) - na, nem épp' a kalóriaértéket...inkább azt, hogy egy-egy tányér ilyen leves kb. mibe "kóstálhat ?" (kerülhet) -
Persze, választ nem várok.
Jut eszembe : nagy felindultságomban ...elfelejtettem megkérdezni, mennyivel lett drágább mától (hétfő) a kenyér és a péksütemény. (OK!- ott ahol én "vegetálok" [élek ] -
Hát... "gyermekeim anyját" - "volt barátnőmet" lehet,hogy "leszoktatom" a rozskenyérről ?- vagy a tudom is ?- "magos kenyérről" - meg a "teljes kiőrlésű" valamiről ?
Bocs'
természetesen én nagyon "leveses" vagyok...(de az egy más történet - lehetne.)
Fokhagyma : 1150-ről 1330-ra... /kg. és egyebek.
Megjegyzés küldése