2010/11/13

Mónikától, karácsonyi likőrök gyűjteménye

Igazi kincs érkezett a Gasztro-kukkerbe!!!
Igazán zavarba hozott Mónika, mert a karácsonyi italok, valahogy eszembe se jutottak, így  kimaradt a pályázatból!:(  Ezt azonnal pótolom a kiírásban és kérlek benneteket, hogy aki ilyesmivel rendelkezik és kedve van a játékhoz, tegye közzé! Már csak azért is, hogy Mónikának legyen vetélytársa!:)  Természetesen a többi kategóriával egyenértékű díjazással jár!
Mivel itt egy egész receptgyűjteményről van szó, egyszerre nem küldöm el az összeset, csak a nevüket, hogy lássátok mi minden szerepel benne! Létezik még ezeken kívül valami??:DDD  Biztos, hiszen akkor már ne csak likőrben gondolkodjunk! Van más is!!!
A méz likőrnek 3 hónapot kell állnia, ezt már lekéstük..., a bodzát szintén...
Ma egyet teszek fel, a többinek pedig csak a nevét. Döntsétek el Ti a sorrendiséget, lehet szavazni!:) Általában 2-3 hétig kell érlelni valamennyit - feltéve, ha kibírjuk!:)....
Tehát a fent említetteken kívül a kincstárban szerepel még meggy-, bor-, kókusz-, After Eight, vanília-, tojás-, kávé-, csokoládé-, Baillys és ánizs likőr.
Nagyon szépen köszönjük!!!
Íme, a mai, kiválasztott:

Mogyoró likőr
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
5 dl tej
5-6 dkg lisztté őrölt pörkölt mogyoró
15 dkg mogyorókrém
3 dl alkohol
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a tejben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a mogyorót és a mogyorókrémet. Ha kihűlt, felöntjük az alkohollal. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, gyakran felrázzuk!

12 megjegyzés:

Unknown írta...

És meddig áll el? ... amíg el nem fogyik? Na jó, a tej és a tojás miatt, vagy ha már felfőzztük akkor ok és az alkohol is tartósít? Kérdezek és válaszolok is, jól elvagyok én...:))
A következő likör receptnél a Baillys-re szavazok.

Monica írta...

Nem egy őrült nagy mennyiség lesz belőle, és nagyon finom, tehát gyorsan el fog fogyni. A tojásos likőröket biztos ami tuti alapon végig hűtőben tartom, az érlelés fázisaiban és a fogyasztás alatt is!

Monica írta...

Még valami: nálam a kertben burjánzik és üdén zöldell még a menta! Sőt, most hozott új hajtásokat!
Nem kell feltétlenül lemondani a mentás likőrökről, csak utána kell kérdezni, hátha van valakinek a szomszédságban szélvédett, napos sarokban...

latinka írta...

Nálam is van még menta,így én az After Eight-re szavazok;imádom a mentát,minden formában:)

Tiffanylda írta...

Én nem értem, hogy tőlem délre és ÉSZAKRA is van még menta, csak a kettő között fagyott el??? Na, ok. akkor beteszem a sorba a vaníliát és az After-t is! Csak szavazzatok mit szeretnétek mielőbb kipróbálni, lesz rá idő, mert másnak is helyet kell adnom!:)

Névtelen írta...

Bocs' mindenkitől ! - hogy mennyit vagytok képesek egy-egy egyszerű dolgot bonyolítani ! Na, de ti tudjátok ! [ megjegyzem, má' az is szép dolog tőletek, hogy eszetekbe jutott... ] Sajnos nálunk még "nyersanyag" sincs,- igaz, erősen nézegetek egy nagy kanna fagyállót ! ( ablakmosó autóba - vagy a hűtőbe ?...) - arról nincs valami tippetek ? (recept)

Tímel írta...

Hm.Az éves alkohol fogyasztásom fél deci körül van :) Jól elosztva :)
Azért a tojás likőrt elolvasnám :) Ha már iszom,akkor azt :) Ó, és az ánizst :) Görögben bedobok 1 pici ouzot minden évben :)
Menta még nálam is zöldell:)

Cimbilimbi írta...

Mindre kíváncsi vagyok, legjobban a kávét szeretném, nem gond, ha egyedül maradok a kívánságommal, akkor megyek Mónikához receptet kunyizni:D

Monica írta...

@X!
De van jó receptem fagyállóra is! Az autóba való ablakmosó folyadékba (de tiszta vízbe is öntheted)önts kb. 2 dl tiszta alkoholt, amit nagyon olcsón meg tudsz venni a gyógyszertárban !
A hűtődet pedig úgy tudod fagyállóvá tenni, hogy kihúzod a konnektorból! :D

Tímel! Az ouzo meg sem közelíti ezt az ánizslikőrt! Szerintem ebből több fog fogyni fél dl-nél, hiszen megfázásra is nagyon jó!

Tiffanylda írta...

Azt hiszem, mindenki kapott választ. Ami a likőrök sorrendiségét illeti, mind sorra fog kerülni, de ha csak egyedül maradnál Cimbilimbi, elküldöm csak neked!!!
Na, azért az Ouzo-t nem merném semmivel összehasonlítani!:))) Hacsak... Mónika, jégre öntve fehér lesz az ánizslikőr?:) Fontos szempont!:)Na, én nem vagyok akkora alkoholista, mint Tímel!:DDD

Monica írta...

Az ouzo nem likőr, hanem pálinka. Az ánizslikőr pedig erős sötét barna, nem átlátszó, mint a pálinka. Így igaz, amit írtam! Semmi köze hozzá, és nem is lehet hasonlítani.
Nálunk nagyüzemben kell gyártani, most készül a második adag.

Tímel írta...

Össze biztos nem hasonlítható az ouzo semmivel ,jól mondod Ildi :)
Egyébként is görög a szívem -lelkem:)
Azért lesz fehér a jégtől-igazándiból a víztől-mert az ánizs illóolaja csak alkoholban oldódik, a vízben nem, azzal emulziót alkot :)
Alkohol százalékát tekintve, nem túl erős ital.
Engem a pálinka szagával is ki lehet kergetni a galaxisból ,az íze pedig elviselhetetlen borzalom számomra:)

Ha közzé lesz itt téve az ánizs likőr, kipróbálom :) Szeretem az ánizs ízét :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons