Nagyon fincsi receptek! A desszertet holnap kapjátok!:)
Göcseji gombaleves
Hozzávalók:
10 dkg vargánya gomba
10 dkg laska gomba
10 dkg csiperke gomba
10 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
1 nagyobb vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 ek olaj
só
babérlevél
tárkony
őrölt bors
Elkészítés:
Az edény aljára olajat öntünk, belehelyezzük a megtisztított, felaprított hagymát és a gombákat, fűszerezzük, majd megpároljuk 15 percig, ekkor belerakjuk a kockára vágott burgonyát, sárgarépát, felaprított petrezselyemzöldet is. Felöntjük vízzel, további 30 percig még főzzük.
Petrezselyemzölddel díszítjük. /aki szereti tejfölt is tehet rá/
Ezen különleges leves az elkészítési mód miatt rendkívül ízletes, tápanyagban gazdag étel lesz.
A többfajta gombától pedig igazán finom fogás.
Almás csirkecomb cserépedényben elkészítve
Hozzávalók:
3 egész csirkecomb
2-3 nagyobb alma
1/2 citrom reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk kakkukfű
1 csipet gyömbér
1 csipet bors
só
1 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A húst előkészítjük, megtisztítjuk, jól befűszerezzük, bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Az almákat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, majd ezzekkel megágyazunk a tálban, rátesszük a zúzott fokhagymát, rápakoljuk a fűszeres combokat.
A cserépedényt hideg vízbe áztatjuk legalább 25-30 percig.
Hideg sütőbe tesszük (ez ilyen edényeknél rendkívül fontos, hogy ne repedjenek meg a hőingadozás miatt), majd fokozatosan emeljük a hőfokot, majd 200 fokon kb. 50-60 percig sütjük, majd levesszük a tál tetejét és további 15 percig pirítjuk, ha van grill funkciója a sütőnknek, akkor azt használjuk.
Az alma, a fahéj, a citromhéj által egy igazán ínyenc fogást kapunk, amit petrezselymes rizzsel tálaljunk.
A cserépedényben elkészült étel ízletesebb és egészségesebb is, mint a serpenyőben sütött, ugyanis nem kell hozzáadni zsiradékot, sokkal ízletesebb ételeket lehet elkészíteni.
Igen praktikus, idő- és energiatakarékos, a köretet is együtt elkészíthetjük, és nem fordulhat elő, hogy az étel odaégne.Kellemes zamata lesz az ételnek és a tápanyagok sem vesznek el.
Ezen tálak titka az előkészítésben rejlik: minden használat előtt be kell áztatni legalább 30 percre hideg vízbe. Az edény anyagszerkezete, porózussága miatt van szükség, ugyanis ebben a gőzben készül el étel és tartja meg különleges zamatát.
Mindig hideg sütőbe tegyük, máskülönben megrepedhet. Csak néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokozatra. A sütési idő egy kissé ez miatt meghosszabbodhat.
A sütőből kivéve nem szabad hideg, nedves alátétre helyezni /mert megpattanhat/, a legjobb egy fa alátét, ahol szépen lassan tud hűlni.
6 megjegyzés:
Hűű, nagyon csábító mindkettő!! Lehet, hogy hétvégén ki is próbálom a csirkecombosat, a levest pedig a jövő héten, ha veszek hozzá gombát. Nagyon várom a desszertet is! Ne csigázz, Ildi!!
Azt hiszem a másik blogomat is be kell vetni, mert ide nem fér minden! Vannak még likőrök is!...
Hú! A férjem kapott ajándékba egy cserépedényt, azt hiszem itt az ideje, hogy kipróbáljuk!
Judit, rajta!!! Aztán küldj képet és véleményt!:)
Nincs cserépedényem, de azt hiszem a csirkét kipróbálom tűzálló tálban - rossz tuti nem lesz, legfeljebb nem tökéletes :D
Ém régen használtam, de valami miatt elfelejtődött! Azt hiszem előveszem ez a recept remek :)
Megjegyzés küldése