Gyümölcsös kukoricalisztes sütemény
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiörlésű liszt,
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg barnacukor
3 ek méz
5 dkg aprított dió
2 tk szódabikarbóna
3 tk sütőpor
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
80 ml olivaolaj
csipet só
fahéj
cirtomhéj
2 tk vanília kivonat, vagy 1 cs. vaníliáscukor
15 dkg meggy, 10 dkg áfonya ill. egyéb idénygyümölcs
/szilvalekvár/
Elkészítés:
Egy edényben összekeverjük a száraz alapanyagokat: a liszteket, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, az őrölt szegfűszeget és a fahéjat, és az aprított dió 3/4-ét. Egy másik edényben jól kikeverjük a joghurtot, a tojásokat, az olivaolajat, a vaníliakivonatot, a mézet, a cirtom reszelt héját. Ebbe beleöntjük a lisztes keveréket, majd egynemű tésztává kavarjuk. A kuglófsütőformát kikenjük, lisztezzük, majd a masszát beleöntjük, a megmosott, megtisztított gyümölcsöket a tetejére tesszük, egypár szemet kissé bele is nyomunk . A félretett aprított dióval megszórjuk, 100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 180 fokon 40-45 percig sütjük, amíg a teteje kissé barnás árnyalatot kap.
Rácson hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük fel.
Igen dekoratív kuglófsütőben elkészítve.
A gyümölcsöktől, ill. a kukoricaliszttől lesz igazán különleges ez a sütemény.
Ha nem lenne friss gyümölcsünk, akkor nagyon finom szilvalekvárral is, ami még sütés közben egy kicsit karamellizálódik is a tetején, ekkor szinte olyan lesz, mint a szilvás kukoricaprósza.
A következő receptem is régi, tradicionális családi recept, csak egy kicsit módosítottam rajta.
Pikáns diós-csokis torta
Hozzávalók:
6 tojás
4 ek liszt6 ek cukor
1 ek darált dió
2 ek reszelt étcsoki
1 vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 ek kakaópor
csipet só
2-3 ek baracklekvár
1 ek barackpálinka
mogyorókrém a tetejére
vágott dió a díszítéshez
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a csipet sóval fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, amikkel még tovább verjük kemény habbá. A tojássárgákat egyenként hozzáadagoljuk, rövid ideig még habosítjuk, majd lazán belekeverjük a sütőporos, kakaós, fahéjas lisztet, a diót és a csokireszeléket is, ügyelve, hogy a habot ne törjük össze. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába töltjük (kb. 26 cm-es), majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk, megkenjük barackpálinkával elkevert baracklekvárral, ettől lesz igazán pikáns a tortánk.
A tetejére finom mogyorókémet kenünk (az eredeti recept szerint ét tortabevonóval vonjuk be, de szerintem így finomabb lesz), majd díszítésként szórjuk meg aprított dióval.
Igazán akkor finom, ha már az ízek kissé összeértek és a torta is beszívta a barackos töltelék egy részét.
2 megjegyzés:
Istenien hangzanak :)
Nem a hangzás számít, az íííz és az illat!:))) Hmmm... Melyiket sütöd meg holnap?
"Sajnos", nekünk még van maradék gyümölcstortánk...
Megjegyzés küldése