2010/10/25

Tímel foszlós gyönyörűsége... 3.receptje!:)))

Timi újabb édes recepttel állt elő, immáron a harmadikat küldi nekem!:) Mi lesz veletek TÖBBIEK??? Gyerünk, gyerünk, játékra fel!!!:))) Igaz, még messze van december 3., de addig ki is kéne próbálni!:)
Lássuk a küldeményt!
Sütöttem :) Megint édeset :) Általában édeset sütök...
Anyósomé a recept, az eredetije osztrák.
Egyszerű elkészíteni és nagyon puha - foszlós gyönyörűség.
Tészta:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2-2,5 dl tej
7 dkg vaj
5 dkg cukor
pici só
2 tojás
fél citrom reszelt héja
A sütő tál kikenéséhez+ a golyók forgatásához olvasztott vaj. (10-15 dkg körül)

Az élesztőt felfuttatjuk, a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzá valóval bedagasztjuk.  Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától, és nem ragad a kézhez sem. Hagyjuk megkelni.
Kelés után kb.2,5 dkg-os gombócokat formálunk a tésztából, és a gombócokat 8-10 cm átmérőjű korongokká lapítjuk. Tetszőleges tölteléket helyezünk a közepükbe,és jól becsomagoljuk a tésztába, melyet újra gömbölyűvé formálunk . 
Egy hőálló tálat kivajazunk, egyik végét alá támasztjuk, hogy picit lejtsen. A lejtő aljára olvasztott vajat öntünk, a gombócokat ebben megforgatjuk, és a felső végétől kezdve egymás mellé rakosgatjuk őket. A maradék olvadt vajat sülés közben beszívják. Ha nem marad vaj a végére, akkor olvasszunk még egy kicsit, és locsolgassuk meg a  gombócokat :)
Meglepő módon a tészta nem sül össze, a gombócokat könnyen ki lehet venni a tálból. Ezt próbáltam fotózni a fehér tálban.
Ami nekem ráadás: rengeteg az olyan bukta, aminek nincs "széle" :)
Nem olyan bonyolult és hosszadalmas, mint a leírása :):)
Buktára fel !


Ó, elfelejtettem: egy adagnyi tésztából az átlátszó üvegtál lesz tele! Tegnap dupla készült :) A fehér tálban nekem van kajszis, a többieknek szilva lekváros és túrós van :)
Kérik a szilva lekvárosat, de valamiért mindig azt a kajszisat eszik meg először...én meg hoppon maradok...mert a szilvát nem szeretem... :) Állítólag minden szentnek maga felé hajlik a keze.... az enyém már már körbe is ér :)


4 megjegyzés:

@X írta...

Aztán nem feledni !...
Múmia hot-dog
...és egyebekről szót sem ! :-)
Keressétek a neten! :-) :-)

Ildi írta...

Köszi!:) Nagyon jópofák a bebugyolált virsli-szellemek!:)))
Nekem Tímel buktája - vagy gyönyörűsége -, jobban tetszik!!! Egyébként meg régi, bevált receptek után kutakodunk mamáktól, dédiktől és nem a netről!!! Az TILOS!!! Ne térítsd el a csajokat!:)

@X írta...

Jogos !
Megjegyzem hülyeség pl. borsból szemet csinálni (virslinek) - jobb 1-1 csepp mustár !
fNa, ha valaki nem olvasgat recepteket a netről, az én vagyok! ]
Majd erről sem megfeledkezni !
Prima Primisszima
(Bár sütésre/főzésre nem jár! ]
Tipp: Veiszer Alinda !

Ildi írta...

Nnna, ezt sem hittem volna, hogy egyre tippelnénk!:)))) Nagyon felkészült, intelligens, bármilyen témában "ott van"! Egyetlen műsor, amiért bekapcsolnám a tévét, de már elalszom... Valahogy a neten megnézném, egyszer írd le, hogy kell! De már megint eltértünk a lényegtől....
Ja, két napra Pestre kell mennem, kicsit laza lesz a blog, de igyekszem!:) Kösz a megértést!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons