2010/10/15

Kera sós pereckéje

Végre, a sok édesség után, sósakat is kipróbálhatunk!:) Már csak azt várom, hogy mikor jönnek az igazi fő fogások, levesek, szószok, húsok, tészták, stb...! Na, de odébb van még a határidő! Gyerünk Lányok, Fiúk, kutakodjatok!!!:)))
Jöjjön a recept!

A  nagymamám szokta sütni, karácsonykor és egyéb ünnepnapokon közkívánatra mindig került belőle. Mindig azt emlegette, régen kemencében sütötték és hogy az volt az igazi. Nekem így sütőben sütve is isteni volt. Langyosan a legjobb, de egész nap rájártunk, eteti magát... Hogy másnap milyen lehet, nem tudom, nem maradt belőle. Nem utolsó sorban hamar elkészül, én két adagot megsütöttem 1 óra alatt.

Sós perec:

50 dkg liszt (én fele sima fele kenyérlisztet használtam)
1 teáskanál só (ha tengeri sót használsz, kicsit többet kíván)
3 evőkanál olaj
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl langyos víz.

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a sóval összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és a langyos vizet és addig dagasztjuk, amíg sima lesz a tészta, az olajat én menet közben adom hozzá, amikor már összeáll a tészta.
Keleszteni nem kell, elég addig pihentetni, amíg a tepsit és a sütőt előkészítjük. 16 db-ra vágjuk, vékony hurkákat sodrunk belőle és perec formára hajtjuk. Sütőpapíron sütjük.
A sütőt kb 180-200 fokra kell melegíteni. Addig süssük, amíg az alja már szép rózsaszín, a teteje pedig halványan színesedni kezd, ha pirosra sül, ehetetlenül kemény lesz!
1 teáskanál sót és 1 evőkanál lisztet kevés hideg vízzel simára keverünk, (sűrű legyen, különben lefolyik majd) a sütőből kivett pereceket megcsorgatjuk vele és 2 percig visszatoljuk a sütőbe, rászárítjuk a sós mázat.

Köszönjük szépen Kera!:)
Itt a hétvége, máris megörvendeztethetitek a családot!:)
Judit kipróbálta, lefotózta és elküldte, hogy lássátok feleim, milyen guszta!!!:)) A többit alant, a kommentjében...

4 megjegyzés:

Tímel írta...

De jó!
Ezt a receptet én a sógoromtól kaptam, náluk is régi jól bevált :)
Szeretem sütni tényleg gyors!

Köszönöm, hogy eszembe juttattátok !

Vízicsibe írta...

Jaj de jó. Mi már rég szeretnénk perecet sütni, ha ez ilyen bevállt recept, akkor tuti kipróbáljuk a gyerekekkel! Ha megcsináltuk, akkor referálunk :))

Tiffanylda írta...

Lányok, ha megsütitek, fotózzátok le, mert Kera nem tudott küldeni, de úgy izgalmasabb lenne! Köszi!:)

Vízicsibe írta...

Szia! Megsütöttük tegnap este. A gyerekek nagyon élvezték a perecezést. A család egyöntetű vélemény szerint finom. A férjem annyit fűzött hozzá, hogy esetleg legközelebb szórjak rá egy kis sajtot, illetve köménymagot. Köszi a receptet.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons