2020 a végéhez közeledik és a Naprendszer úgy döntött, hogy egy kozmikus karácsonyi látványossággal örvendeztet meg bennünket.
December 21-én, a decemberi napfordulón a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel állnak majd egymáshoz az éjszakai égbolton, hogy együttes fényük létrehozza azt a ragyogást, amelyet betlehemi, vagy karácsonyi csillagnak hívnak.
A 18. század óta nem volt ilyen mértékű Jupiter – Szaturnusz együttállás és 2080-ig nem is lesz hasonló közelség.
Ma tehát, érdemes lesz felnézni az égre, feltéve, ha a felhőktől látunk valamit! Igazán ránk férne egy kis "világosság", minden téren!:)
Tegnap ígértem, hogy elhozom a mézes tál elkészítését, ha van rá igény. Nem volt, úgyhogy nem szaporítom a szót / írást, mert sok a dolog, de azért megmutatom egy részét annak, amiket ma sütöttem.
Kicsit puha volt a tészta és elfolyt, lefolyt a formáról, de így még izgalmasabb!:) Ötöt ki is díszítettem, még három várakozik a sorára. Lassan kezdhetem a sütés, hogy legyen belevaló!:)
Tegnap rengeteg édeset tettem fel, most lássuk az ünnepi levest! Először is, lőj egy fácánt!:)
ÜNNEPI HÚSLEVES
Hozzávalók: 1 fácán, 40 dkg marha oldalas, 3 sárgarépa, 3 gyökér, 1 hagyma, kis db zeller, 2 fokhagyma, 2 barna champion, 1 paprika, 1 zellerlevél, 15 dkg zöldborsó, só, bors, szerecsendió virág, borókabogyó, sáfrány
Madarat apróra, marhával kevés forró vízben abálni, levet
kiönteni. Friss vízzel felönteni az egészet, bele a zöldségek, fűszerek, lassú
lángon 4 órát főzzük. Egy napig hagyjuk állni, majd lezsírozzuk, leszűrjük,
hozzáfőzzük a borsót és cérnametélttel tálaljuk. (Én borsót nem teszek bele.)
Ennél finomabb nem kell! Persze sokan főznek halászlevet (általában mi is), vagy borlevest, francia fokhagyma krémlevest, stb., szokás kérdése!
Általában a karácsony esti fő étel, rántott hal. Legalább is nálunk. Ezzel nem kell sokat foglalkozni, bepanírozzuk, kisütjük, ennyi.
Most viszont olvastam egy - számomra újfajta - rántott harcsa receptet, ami annyiban más, hogy a lisztbe 1 tk. provance-i fűszerkeverék kerül egy kis borssal, a zsemlemorzsába pedig 5 dkg parmezán, frissen reszelve. A tojás marad hagyományosan.
Ki fogom próbálni, legalább 1-2 szelettel, mert mindig kell egy kis újdonság!
Mi a hal mellé krumplisalátát szoktunk enni, amit egy nappal előbb elkészítek, hogy jó összeérjenek az ízek. Ha valaki nem ismerné...
KRUMPLISALÁTA LILA HAGYMÁVAL
Hozzávalók: 1 l víz, 2 ek. cukor, 1 csapott ek. só, 1 dl ecet, pár szem egész bors, másfél kg burgonya ( a sárga kifliburgonya a legjobb), 3-4 db lila hagyma
A vízbe bele a cukor, só, bors, ecet, felforraljuk, félre tesszük.
A burgonyát héjában megfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük túl, mert nem fogjuk tudni szeletelni és akkor pocsék lesz az egész!
A lila hagymát vékony karikára vágjuk, én kicsit be szoktam sózni, pár percet hagyom állni, hogy puhább legyen.
Egy nagy salátás tálba rétegesen lerakom a 3-4 mm-re szelt krumplit (még melegen!), majd egy adag hagymát és így folytatom tovább, felváltva. Lehetőleg felül a hagyma legyen. Végül ráöntjük a salátalevet, ami szintén nem hűlt ki még teljesen, így jó! Másnapi hagyjuk állni, a hal mellé tálaljuk.
Úgy is szoktam készíteni, hogy másnap leöntöm a levét, teljesen lecsurgatom és tejföllel, vagy majonézzel összekeverem. Az ecetet nem szoktam sajnálni, mert a krumpli felszívja és ha nem elég savanyú, akkor hiányozni fog a lényeg!
Mára ennyire futotta!
Lássuk a mai evangéliumot!
Értékeld a kedvességet és köszönd meg, ha valaki tesz érted!
5 megjegyzés:
Elmondhatom (és jelentem) a mézeskalács-tálka, szobadíszként, egy egész évet is kibír - már ha nem eszitek meg.... :-)
aranyos fodorka: köszi az infót! Én azért húsvétra újat szoktam készíteni, mert a régi kifakul! Komoly!:)
A talak nagyon szepek lettek. Ha nem is irta senki,de biztos mindenkit erdekelt volna a keszitese. Igy meg gyonyorkodunk a tiedben! :) A leves kivanatos,kar ,hogy nem repulnek erre facanok :D , a krumplisalit meg en is eppen igy keszitem,igy elorepacolva nagyon pikans.
Nem baj ! Fakón is szép, bár gyöngyei egy része már elvszett...
Tselszi: köszönöm.:) Úgy tűnik, egy az ízlésünk!;)
aranyos fodorka: a húsvéti jobban kitartana karácsonyig, de a frissnek van igazán jó illata!;)
Megjegyzés küldése