2017/01/06

Boldizsár napja

Az év első névnapja nálunk, a legkisebbé.
Nevének jelentését a Wikipédiából kölcsönöztem.
"Dániel próféta babiloni neve, aki a legfőbb mágus volt Babilonban, és látomásai voltak a Messiással  kapcsolatban. A perzsa és görög uralkodók mágusoknak hívták a kaldeus papokat. Babilonban a  papok sokáig a kaldeus népcsoporthoz tartoztak. A babiloni csillagászok pedig a papi osztály  legelőkelőbb tagjai voltak. Dániel gyerekkorában került Babilonba a száműzött izraeliták első  csoportjával, Kr. e. 597-ben. Nabukodonozor kiválasztott néhány nemes családból származó izraelita  fiút, akik hároméves kiképzést kaptak. Megtanulták a kaldeusok nyelvét, írását és minden tudományát,  hogy aztán a királyi udvarban teljesítsenek szolgálatot. Köztük Dániel volt a legtehetségesebb, látnoki  képességgel rendelkezett, ezért új nevet adtak neki: Bel-tsar-uzur = az Úr-óvja-életét. (Ez a név a  görög és latin átírásban Balhasar, magyarul Boldizsár. Újabb fordításokban Béltsacár.)
Nabukodonozornak (Nabukadnezárnak) egyszer valami igen jelentős álma volt az ország jövőjéről, de  nem emlékezett rá pontosan. Hívatta mágusait és azt követelte tőlük, hogy mondják meg, mit álmodott.  Egyikük sem tudta, csak Dániel, aki az álom értelmét is megmagyarázta. Ekkor Nabukodonozor  kinevezte őt „az összes babiloni bölcs elöljárójává és minden tartomány kormányzójává” (Dán 2,4-48).  Később, amikor a király látta, hogy Dániel minden jóslata szó szerint beteljesedett, a legfőbb mágus  rangjára emelte őt (Dán 4,6; 5,11). Ezek az elbeszélések a 8. fejezetig arámul vannak írva a héber  Bibliában. A könyv szerkesztői bizonyára az eredeti babiloni feljegyzéseket idézik, mert a kaldeusok  nyelvjárása is arám volt. Az arám kifejezés (ráb-haretumíja és ráb-hartumí) megfelel a babiloni  elnevezésnek: nagy tudós és mester. Az ószír és görög szövegben ennek jelentése: a kaldeus  mágusok legfőbb elöljárója."


Isten éltessen sokáig, te kis "mágus", boldog névnapot! :)

"A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti  bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Az ünnepi népszokások közé  tartozott mások mellett a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya is, a bibliai királyokat  megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka."

Ilyenkor szokták leszedni a karácsonyfát.  Mi még nem tesszük, mert gyönyörű, nem hullik, ki szokott tartani hó végéig, sőt!;) Minden nap bekapcsoljuk az égősorokat, meghitt hangulatot varázsol a lakásba. Boldizsár imádja, a gyertyák is nagy kedvencei, meg a harangok, templomok... :) Küldök is neki egy kis ízelítőt névnapjára!;)



Kellemes hőmérsékletet a szobátokba, finom, puha takarót, meleg teát és jó könyveket kívánok ebben a zegernyében!:)

7 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Egyszerűen hihetetlen, hogy rohan az idő. Nekem folyton olyan érzésem van, amikor egy egy újabb fotót mutatsz róla, hogy "most" született..és már milyen nagy fiú !!!

Bogi írta...

Istenke éltesse a nagy fiút!
Hihetetlen, hogy az ember egy ideig nem néz feléd és a gyerkőcök körülötted hirtelen megnőnek, mint a gomba! :D

Látom az oldalsávot még mindig gyönyörű természetfotóid díszítik! Jó volt ismét bekukkantani hozzád! ;)

Minden jót nektek!
Mirci

Vicuska írta...

Valóban mágus, elvarázsolt gyönyörű tekintetével, arany hajával! :)
Boldog neved napját, Nagyfiú!!!

Tiffanylda írta...

Aranyos fodorka: a gyerekeken látjuk, hogy milyen gyorsan öregszünk...

Bogi: nagyon örülök, hogy erre jártál Mircikém! Nőnek, bizony! Így van rendjén. Minden jót neked is, ha teheted, gyere sűrűbben!;)

Vicuska: köszönjük, "Máguska" nevében is! :)

Tipitá írta...

De szép ez a gyerek!! :)

Tiffanylda írta...

Tipitá: Köszi, mi is így látjuk!:D

Kavics írta...

Szépséges kisfiú! <3

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons