2016/06/17

Nagy utazás 5.

Elnézést kérek az "sorozat" olvasóitól :), de két napig áramszünet volt, aztán meg visszakapcsoláskor elszállt a modem és ennek cseréje ismét két napot vett igénybe - hajrá, Magyarország! -, de máris itt vagyok! Tehát Koblenz.

Éjszaka nagyon jót aludtunk, frissen kezdtük a napot. A délelőtt gyorsan elment családi beszélgetéssel. Délután, a nagyon finom vadas és némi ejtőzés után elindultunk első sétánkra a városba.

Autóval átkeltünk a hídon, majd a városi színház szomszédságban hagytuk az autót és gyalogszerrel folytattuk utunkat a Rajna felé.
Két perc után feltűnt egy hatalmas kastély (Kurfurstliches Schloss) és annak parkja, mely I.Vilmos és felesége, Auguszta kedvenc tartózkodási helye volt.

 




A part felőli oldalon láthatjuk Rajna és Mosel együttes szobrát.


A park tele virágokkal, rododendronokkal, csodálatos!







A Rajnán folyamatosan jönnek - mennek a hajók.


Szemben, a hegytetőn az erőd, amiről majd a későbbiekben írok részletesen.


A kötélpálya, "libegő" városközepén lévő indulási helyére érkeztünk, melyet a 2011-es BUGA-ra készítettek a koblenziek, hogy az emberek pillanatok alatt eljuthassanak - 120 m magasan a folyó felett - az erődhöz, mivel az is egy helyszín volt.
Egy kis magyarázat: a BUGA= BUndesGArtenschau rövidítése, ami hasonlít egy kertészeti kiállításhoz, de nem az! Tulajdonképpen a növények köré szervezett különféle kulturális programok sokasága, amit minden évben más városban tartanak. Röviden: több helyszínen zajló buli, eszméletlen mennyiségű, színű és formájú, beültetett virággal.:)

Vissza a felvonóhoz...



Az alábbi képen jól látható a felvonó és középen a St. Castor székesegyház...,


... melyről egyetlen közeli képet tudtam csak készíteni, azt is hátulról, ugyanis - december óta először és pont most! - lemerült a gépem akkuja...:(ott álltam elég hisztisen, mert a töltőt nem hoztam el otthonról...:(


Íme, az utolsó kattintás.:(
Most kölcsönöznöm kell néhány fotót, hogy befejezzem a sétát.

Németországban több Ludwig Múzeum is van, egy épp Koblenzben, amit kívülről most megcsodálhattunk. Az előtte lévő kis téren ez a bronzból készült hüvelykujj szobor áll.



Eztán kiértünk a "Német Sarokhoz" azaz Deutsches Eck emlékműhöz, ahol a Rajna és a Mosel folyó találkozik.

Felülnézetből ez a sarok egy hajó orrot formáz, melyen I.Vilmos monumentális lovas szobra áll (37m magas, abból 23 m a talapzat, 14 m maga a ló és lovasa). Az emlékmű körül - a szobor részeként - a német tartományok kőből kifaragott címerei és két oldalt a tartományok zászlói láthatók.


                                                                   foto innen

Az emlékművet 1897-ben adták át II.Vilmos császár jelenlétében, az 1871-ben alapított Német Császárság emlékére. Azért I.Vilmost ábrázolja, mert a német egységet létrehozó Otto von Bismarck porosz miniszterelnök lett Németország első államkancellárja és I.Vilmos császár pedig alkancellári kinevezést kapott Bismarcktól a német egység létrehozásában való részvételéért.

1945-ben az amerikaiak lebombázták, megsemmisült, 1953-ban a megmaradt talapzatot "kinevezték" a Német egység emlékművének. 1993-ig egy zászló állt a szobor helyén, ekkor rekonstruálták az eredetit.


Kicsit megpihentünk, majd visszasétáltunk az autóhoz és hazafelé vettük az irányt.

Este, a - minden fotózással, videózással kapcsolatos - táskánkban találtunk egy zsinórt, amivel megpróbáltuk újratölteni a gépem akkumulátorát.

Isteni illat terjengett a nappaliban. A negyven éves rózsafa - a kivágástól megijedve - akkora virágot hozott és úgy illatozott az az egy szál a vázában, hogy valószínű ezzel meghosszabbítja életét, mint már évek óta.:) Drukkolok neki!




Folyt. köv.

Legyen szép napotok!:)

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ma néztem meg az előző bejegyzéseidet is - hát nagyon szép helyeken jártatok ! És (miképp Kavics blogjában) annyira tudok irigykedni, amikor tiszta, rendezett, ápolt EURÓPAI környezetet látok. Én igazán nem is tudom, mi hogyan kerültünk be az Eu-ba ? Szóval szép utatok volt, lehet mire visszagondolni borús napokon !

Kavics írta...

Nagyon jó bejegyzés Tiff! Azt a libegőt mi is kipróbáljuk, ha eljutunk oda, csodás lehet, ahogy a Deutsches Eck is!
Jót mosolyogtam, mikor írtad, hogy lemerült a géped akkuja.. ugyanis nekem is pont a nyaralásunk egy napján először történte meg velem, hogy este elfelejtettem feltölteni és a nap közepén kikapcsolt... :-) A szállásunkra érve azonnal töltöttem.

A BUGA a "nagytestvére" a LAGA-nak (LAndesGArtenschau) tk. ugyanaz, amit 2010-ben a mi városunkban is megrendeztek. Itt írtam róla: http://bessyke.blogspot.de/2012/07/landesgartenschau-rosenheim-2010.html

Várom a folytatást! :-)

Tiffanylda írta...

Aranyosfodorka: ami a tisztaságot illeti, valóban európai, de ott is találni csikkeket az utcán... lehet, hogy nem európaitól.. Szerintem sokat változott ebben kis hazánk is. Nem lehetünk elégedettek, de valami megindult.
Igen, szép utunk volt, majd még fogsz látni belőle többet is!;)

Tiffanylda írta...

Kavics: ki ne hagyjátok a libegőt! Én már bánom, mert nagy élmény lett volna, feltéve, ha láttunk volna valamit a szakadó esőben...
Na, ez vicces, hogy te is pont így jártál a gépeddel!:) Tanulságnak jó - nekem.
Hát, ez a LAGA valóban olyan, mint a BUGA, kösz a linket!:)

Tipitá írta...

Hány rétegű az a rózsa?:) :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons