2016/04/09

Ruccanás1.

Mostanában elég sokat utazunk az országban. Aranyember üzleti ügyben, én vele, mint kísérő. Nemrég Zalában, Somogyban jártunk facsemete - vásárló körúton. Innen arasznyi fenyőket hoztunk.



Már el is ültettük. Kb.10x annyit, mint az alsó képen láttok.


Minden kiruccanás alkalmával találunk valami érdekeset. Most az egyik bekötő útnál jelzett Hertelendy - kastély keltette fel érdeklődésünket. Gondoltuk megnézzük közelebbről. Segesdnél tértünk le egy elég vacak köves, poros útra.


A belvíz még tartja magát...
Elég hosszan haladtunk már, mikor feltűnt, hogy az út mellett, rendezett sorokban, nagyon öreg gyümölcsfák sorakoznak. (Öt hektáros almás.)



Egy idő után már bekerített gyümölcsöst láttunk, majd a lovakat is megpillantottuk.


Végül feltűnt a kastély épülete is az út végén.

Nagyon erős szél fújt, alig volt kedvünk kiszállni az autóból, de szerettünk volna körülnézni!
Sajnos, nem lehetett bemenni.:(


Öt csillagos...
Megkerestem minden rést, ahol a gépet bedughattam és próbáltam minél több fotót készíteni.






Látszott, hogy van minden, mi szem szájnak ingere. De valahogy a semmi közepén... Kutas - Kozmapuszta




Az út túloldalán megláttam egy síremléket, odasiettem.


Hetelendy Andor és felesége sírja. Ők voltak a kastély és -birtok tulajdonosai.



Itthon olvastam csak el a kastély történetét, mely így szól:

"A jelentős birtokkal, igényes gyümölcs- és agrárkultúrával rendelkező Hertelendy Andor és családja az 1920-as évek elején építtette a kastélyt, ekkor alakították ki a kastély díszparkját is. "
"A tájba simuló, hivalkodástól mentes épület tervezésekor figyelembe vették, hogy tulajdonosai jelentős társasági életet élnek.
A kastély helységei tükrözték a kor hangulatát és a kialakult életformát azzal, hogy külön könyvtárszoba, illetve a birtok
és a családfő dolgainak intézésére külön dolgozószoba állt rendelkezésre.

Hertelendy család

1951-ig lakták a házat, majd a szocialista diktatúra kitelepítési akciója során egy nap alatt kellett elhagyniuk azt. A későbbi tulajdonos, a Kutasi Állami Gazdaság szerkezetileg megóvta a házat, így nem jutott a hozzá hasonló épületek sorsára. Kozmapuszta a második világháború előtt 200-300 fős tanyavilága a 60-as évekre elnéptelenedik. A 70-es évektől az itt elterülő 50 hektárnyi almás nyaranta megtölti a környéket építőtáborozókkal. A 90-es évek elejéig a kastélyt is rendszeresen építőtáborozók használják, a helyi állami gazdaság kezeli az épületet. A hangulata abban az időben inkább a szocialista barakkokhoz hasonlítható. A kastélyt 1997-ben Hagyánek László megvásárolta és megmentette a pusztulástól. Kastélyszállóként háromcsillagos színvonalon 2000-től fogadott ismét vendégeket. A birtok 2004-ben újból gazdát cserélt. Az új svájci tulajdonos jelentős befektetésének köszönhetően a régió első ötcsillagos szállodájaként 2007 tavaszától várja a különleges élményekre vágyó vendégeket. Az új tulajdonos az eredeti terveknek megfelelően befejezte az épületet, így most teljes pompájában fogadja újra vendégeit."

Csak ámultam és bámultam, hogy milyen különleges rendezvényeknek ad hotthont! Pl.: Gourmet fesztiválok, Aviator találkozó (azaz reptere is van), stb., stb.



Még ezt találtam:
"A múlt század 20-as éveinek a végén épült kastélyt, a hozzátartozó gazdasági épületeket egy 4,5 hektáros ősfás park veszi körül. A 300 hektáros birtok alatt több mint ezer méter mélyen található a 62 fokos termálvíz, mely a wellness-részleg masszázsmedencéjét, a kültéri úszómedencét, a Kelo-szaunánál lévő dézsát és a Kelo-szauna mellett található termál tavat táplálja.Hertelendy Andor kastélya már az 1900-as évek elején is a térség kiemelkedő létesítménye volt. Vadászati szempontból az ország talán legfrekventáltabb területén található, így nem véletlen, hogy a kor kiemelkedő vadász szaktekintélyei, gróf Széchényi Zsigmonddal az élen a Hertelendy Kastély gyakori látogatói voltak."

Hát, ilyen csoda helyet fedeztünk fel!:) Azt hiszem, mi ezt soha nem fogjuk belülről látni!:( Kár!....
Szép estét, kellemes hétvégét minden bekukkantónak!                                                                        

6 megjegyzés:

Kavics írta...

Remélem megjelenik a kommentem, mert az utóbbi hónapokban többször nem láttam. :-(

Nagyon szép helyet fedeztetek fel!!! De kár, hogy nem lehet "csak úgy" látogatni. Szeretem az ilyen semmi közepén álló kastélyokat, parkokat.
Engem még az is érdekelne, hogy mi rejlik a Kozmapuszta név mögött?

Tiffanylda írta...

Kavics: biztosíthatlak, hogy megjelenik a kommented ezentúl! Én voltam a hunyó, rájöttem a hibára. Bocsánatot kérek!
Örülök, hogy tetszik neked is a felfedezésünk és bizony szomorkodom amiatt, hogy csak a sok pénz számolásában megfáradt emberek pihenhetik ki magukat ott, még csak megnézni sem lehet.:(((
Sajnos elsőre nem találtam a Kozmapuszta névre magyarázatot, kutakodni kéne, de nincs időm. A Kutas viszont a sok víz - képemen a talajvíz - miatt lett találó falunév.

aranyos fodorka írta...

Igazándiból valami csúnyát írnék ide szívem szerint... de hát nem szeretném elrontani azt, ami alapjában véve szép: a táj, a terület bemutatását.Maradjunk annyiban, örüljetek, hogy legalább kívülről láthattátok/fotózhattad és nem zavart el benneteket egy kommandós sem. Itt tartunk 2016-ban "Európa szívében". Hurrá !

Tiffanylda írta...

Aranyosf.: ne izgasd fel magad!:) Engem is bánt, de talán ez legkevésbé. Vannak ennél sokkal nagyobb bajok, ami napi szinten érint - téged is! - és az pont elég!

Kavics írta...

Tiff, semmi gond, örülök, hogy ismét olvassuk/írjuk egymást... :-D

És igazad van nem szabad belegondolni nap, mint nap. (De olykor kell!)
Talán megnyílik egyszer az a kapu mindenkinek...

Kati írta...

Így is kell :) Én is így szeretnék élni, sokat utazni, sok mindent megnézni, és látni is :) Puszi :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons