2015/12/19

Az ünnepekre

Zsófi küldte anno ezeket a különleges és finom recepteket, amit most megosztok veletek, az ő ajánlásával együtt.

"Küldenék én is pár receptet, amit hagyományosan a mamámék szoktak
készíteni. Ők a családunkban központi szerepet töltöttek be,
karácsonykor mindig náluk gyűlt össze az egész család, rokonság.
Náluk is mindig több fogásos vacsora volt, levestől kezdve a desszertig.
A gesztenye mártásuk feledhetetlen, azt szokták húsokhoz feltálalni,
és persze igazi gesztenyével készítették.
A mamámék egyébként zsidók voltak, gondolom erre vezethető vissza az
is,  hogy gyakran szoktak pászkagombóc levest főzni, amit szintén
nagyon szerettem.(megjegyzem az enyém sosem sikerül olyan ízűre...)
Isteni volt a mamám mogyoró tortája is, melyet ünnepekkor szokott
sütni. Most ezt is megosztanám veletek. :-)

Pászkagombóc leves
Ennél a levesnél igazából a gombóc a lényeg. A leves tyúkhúsleves,
ennek nem írnám le a receptjét, mert egy húslevest bárki el tud
készíteni
A pászkagombóchoz:
Hozzávalók:
- 4 tojás szétválasztva
- 4 ek libazsír
- kb 1 csésze pászkadara
- Só, bors, gyömbér
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét a sóval habbá verem. A
sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, hozzákeverem a
fehérjét, sózom, borsozom, belekeverem a darát és a gyömbért, majd egy
fél órát a hűtőben pihentetem(galuska állagúnak kell lennie). Nedves
kézzel gombócokat formázok belőle, majd sós vízben kb. 20 perc alatt
kifőzöm. Egyet vegyünk ki és vágjuk félbe, hogy valóban megfőtt-e.

Gesztenyemártás
Hozzávalók:
-50 dkg gesztenye,
-1,5 dl húsleves , vagy zöldségleves,
-5 dkg vaj,
-1 dl tejszín,
-szerecsendió, só.
A gesztenyét megtisztítom, a húslevesben megfőzöm, majd egy részét
áttöröm, egy részét egészben hagyom, és félre teszem. Az összetört
gesztenyét a húslével, vajjal, tejszínnel simára keverem. Reszelt
szerecsendióval és sóval ízesítem. Hozzáteszem a félretett egész
gesztenyéket, és még egyszer felfőzöm.

Mogyoró torta
(ehhez van fotóm is)-ezt a mamám mindig hosszúkás
formában sütötte, ezért én is úgy csinálom.
Hozzávalók: készítünk egy piskótát
- 4 tojás
- 25 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 1 dl étolaj
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 db reszelt narancs, citromhéj

krémhez:
- 15 dkg natúr, sótlan tisztított mogyoró-melyet le kell darálni
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 cs. vanília puding

A piskótához, a 4 tojás sárgáját kikeverem a porcukorral, a vízzel, az
olajjal, a citrom és a narancs reszelt héjával. Ezután hozzáadom a
sütőporral elkevert lisztet, végül a habbá vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt formában sütöm, 175 fokon, kb. 30 percig. Ha
elkészült 3 részre vágom és megtöltöm a következő krémmel:
A margarint kikeverem a cukorral, majd hozzá adagolom a már előzőleg
elkészített , kihűlt pudinghoz. A masszába belekeverem a ledarált
mogyoróból kb. 10-12 dkg-ot, és jól összevegyítem. Ezzel a krémmel
töltöm meg a süteményt, ill. a külsejét is ezzel borítom. A fennmaradó
darált mogyoróval pedig még a külsejét, ill. a tetejét lehet
díszíteni. Hűtőbe teszem, majd 1-2 óra múlva fogyasztható.

Úgy tudom, olvasóim közül többen kipróbálták ezeket az ételeket. Csak ajánlani tudom, nem mindennapi finomságok!

Más téma.
A napokban koncerten voltunk. Weöres Sándor: A teljesség felé c. kötetére Gryllus Dániel komponált zenét, amit fia Gryllus Samu újra hangszerelt édesapja 60. születésnapjára. Ennek a műnek részleteit hallhattuk olyan pazar előadóktól, mint Paya Bea, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György, Sebő Ferenc helyett a pécsi Lakner Tamás és természetesen a Gryllusok. Nagy élmény volt, sajnálatos, hogy nem telt meg a Kodály Központ!

Mivel ebből nem találtam részletet, így ajánlom meghallgatásra - csukott szemmel, hátradőlve:) - Both Miklós klipjét, aki az idén az év zenésze lett.



Akinek van ideje és érdeklődése a zene iránt, feltétlenül nézze meg, hogy kell - nem az X-Faktoron keresztül - igazi őstehetségekből egy "bandát" összehozni!



Tartalmas hétvégét, szépséges advent 4. vasárnapját mindannyiunknak!:)

1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Örömmel olvastam az ünnepi menü-ajánlatodban a pászkagombócot.
http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2012/12/nincs-karacsony.html - az én receptem itt olvasható. Mindenkinek csak ajánlani tudom, részben mert nem egy hétköznapi étel, részben mert valóban nagyon finom !

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons