2015/09/02

Megtörtént...

... a nyárbúcsúztató.

Az Alföldre mentünk Aranyemberrel. Ő üzleti ügyben, én csak kísérőként.

Mindig elcsodálkozom, hogy milyen szép helyek vannak a "nagy homokon".
Régen volt ez már nagy homok, azóta sok, jó minőségű termőföldje van és az erdősávokból is rendes erdők lettek.

Ez Öttömös környékén egy árnyas mellékút.


A napnak már őszies a hangulata, bármennyire is lángol még a déli órákban.

Nézzétek csak, én még ilyet nem láttam!:)  Magasfeszültségű kábelek karbantartása, vagy hasonló lehetett. Három ember a magasban dolgozott, lentről húzták őket idébb-odébb.
 Szépen kizöldült újból a határ, csak nehogy benője a bálákat!...
A titkos terv, amiért mentem... Távolban a bajai híd...:)


Nem mentünk el odáig, felette megálltunk, s mivel 34 fok volt, nagyon hamar vízbe kerültünk.


Itt is hasonló a táj, mint a zátonyunkon. A homokpad nő, a holtágak egyre jobban kiszáradnak.Szokásosan megjött egy nagy hajó...,

... aztán egy másik...:)

Ezek szerint még mindig közlekedésre alkalmas a folyó.

Bajai ismerősökkel is összefutottunk a parton, úgyhogy traccsparti, fürdés, napozás is összejött.:)

Késő délután szedelőzködtünk, majd betértünk a szomszédos Potyka csárdába egy halászlére.
Gyorsan ki is hozták, de csodálkoztam, hogy nem kaptunk hozzá/benne erős paprikát. Aranyember mutatta, hogy van itt valami "szemcsepp", szerinte azt kell használni. Megnéztük, hát valóban! Csili csepp!:)
Én szeretem az erőset, 5 cseppet belenyomtam a levesembe, majd összekevertem, megkóstoltam és... azt hittem, kigyullad a fejem!:( Szinte alig éreztem a számat, nem ám az étel ízét!

Aranyember - látva lángoló fejemet - csak két cseppel próbálkozott, de pillanatokon belül ő is tűzokádó lett...
Valószínű ez habaneroból készülhetett, vagy valamelyik közeli rokonából, ami nem vicc!...
Eszembe jutottak azok az őrültek, akik versenyt esznek ebből, ki bírja jobban az erőset alapon... A legmagasabb, akár több százezres Scoville- egységgel rendelkező paprika. Abnormális!

Szerencsére már a rendelésnél dupla adag tésztát kértem a halászléhez, ezért meg tudtam enni, de közben folyt rólam a víz. Szalvétával töröltem magamról a verítéket, így aztán sikeresen mindenhova eljutott az őrült égető érzés, ami ebben a hőségben különösen kellemetlen volt.
A mosdóban szappannal "lefürödtem", majd otthon komolyabban, de még késő este is éreztem vérpezsdítő "jótékonyságát"!...

Mivel - módjával! - szeretjük az erőset, elkértük a pincértől ezt a csili cseppet. Félig van csak a kis flakon, de szerintem életünk végéig kitart. (1-1 csepp alkalmazásával)
A forró nyártól méltóképpen, "forrón" búcsúztunk! Köszönet Szilágyi Józsefnek!:)A pagonyban pár napja potyog a dió, mogyoró. A vadszőlőn megjelentek az első piros levelek...Indul a betakarítás, folytatódnak a befőzések.

A nyár végét jelző hűvös éjszakák, a szarvasbőgésnek is kedveznek. Jó lenne meglesni őket, de a környékünkön délután 5-től másnap reggel 8-ig pont emiatt - ill. a vadászat miatt - nem lehet az erdőkbe menni, ha jól emlékszem okt.1-ig.:( Jobb a békesség! Nézzük meg videón!Isten hozott, ősz!
Boldogságos, szép időket mindannyitoknak!:)

6 megjegyzés:

Tselszi írta...

Klasszul bucsuztatok a nyartol! nagyon tetszik,hogy raadasul meg "forron" is ! :) A leirasodon jokat nevetgeltem,pedig gondolom szoszerint kinos volt. A vigasztalo benne,hogy adtal egy "kis" termeszetes gyogyirt az izuleteknek. :)
Johetnek most mar az egyre osziesedo pagonyrol a kepek! :))

trollanyu írta...

Jó képek nagyon :) Szinte láttam magam előtt, ahogy eszitek a halászlevet, még jó, hogy nem lettél rosszul. Tényleg nem vicc ám a chili meg a habanero. Jó volt látni a képeidet :)

Melinda Sásdi írta...

Jó kis programotok volt.
Az a chili csepp tényleg nem vicc.Nálunk az étkezdében is azt hozzák a vendégek.Van egy hölgy,aki imádja az erőset és minden levesbe tesz belőle min.3 cseppet. :D Jól bírja,de szerintem jobb óvatosnak lenni.
Szép Indián nyarat!

Kavics írta...

Tényleg jó nyárbúcsúztatótok volt, bár a csilis-buliba nem neveztem volna be. :-D szeretem az erőset én is, de az nem bírtam volna ki.
Nálunk már aug. vége óta poatyog a gesztenye. Hatalmas gesztenyefák vannak az utcánkban. Nagyon szeretem a színeket ilyenkor, útra fel!

Tiffanylda írta...

Tselszi, az ízületeim pont rossz passzban vannak, várom, hogy javuljon a csilitől, de még nem érzem.:) Feszek fel képeket a pagonyról, amint színesedik!

Trollanyu, megúsztam...:))) Tanultam ebből is!;)

Melinda Sásdi, köszi, remélem tartogat még pozitív ezt-azt és lesz indián nyár! Neked is hasonlókat !!!

Kavics, nálunk sok gesztenye van a fákon, de kicsik és még nem is érettek. Remélem, lesz idejük még!:)

Vicuska írta...

Jöhet az őszbe forduló pagony fotósorozat, szép, hosszú őszt ígérnek.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons