2015/07/13

Vége a lazaságnak

Egyedül maradtunk. Minden vendég, családtag elment, egyelőre vége a szórakozásnak, jöhet a kajszilekvár készítés!
Üvegek kimosva, csírátlanítva, holnap reggel start.

Trollanyuval rengeteget fotóztunk, ebből mutatok most egy hajnali sorozatot.
Reggel 4-kor keltünk és siettünk a Napszentélyre, hogy lássuk a napfelkeltét. Sikerült megörökítenünk, de az én gépem sajnos nem elég felszerelt a fényszegény - illetve később a fénnyel szemben való - fényképezéshez. Nézhető, de nem túl látványos.

Napfelkelte előtt



A tehenek ilyenkor még pihennek, megy a kérődzés...:)























 Őzek legeltek a réten.


A pillanat, amiért mentünk... 5 óra 2 perckor




Élőben sokkal szebb és felemelőbb volt a látvány. Na, majd legközelebb!

Innen Orfűre, majd az Abaligethez közeli Hármaskereszthez mentünk. Legközelebb arról hozok képeket.

Végül egy szuper Trollanyu receptet osztok meg veletek, amit nálunk is megsütött és nagy sikere volt a család körében. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni benne!

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 tojás
17,5 dkg tejföl
10 dkg olvasztott vaj + 2 ek. liszt

Töltelék hozzávalói:
darált mák
citromhéj, cukor ízlés szerint
1 közepes tök meghámozva és legyalulva




A lisztből, tojásból és tejfölből tésztát gyúrtam amit lisztezett nyújtólapon vékonyra kinyújtottam. Az olvasztott vajat elkevertem a 2 evőkanál liszttel és a tésztalapra kentem majd jó szorosan feltekertem a lapot, mint a bejglit. A tésztát én 3 részre vágtam, nem akartam, hogy túl vékony legyen a tésztám a formázás miatt. Hűtőbe tettem a tekercseket és addig elkészítettem a tölteléket.

A mákot ledaráltam, nem mértem meg, csak úgy ránézésre saccoltam meg, összekevertem a porcukorral és a citromhéjjal. A tököt meghámoztam és legyalultam.
A tésztát elővettem a hűtőből és egyenként kinyújtottam a tekercseket, a tésztalap közepére halmoztam a cukros máktölteléket, majd megszórtam a tökkel és feltekertem a tésztát, jó szorosan A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd vajjal lekentem a tetejüket . 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt lett kész, langyosan szeleteltem és porcukorral megszórva tálaltam.
recept a blogról

Szép estét minden bekukkantónak!:)

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Gyönyörűek a képek, érdemes volt hajnalok hajnalán kimenni ! Olyan elvarázsolt a világ ilyenkor.És a csend... kár, hogy azt nem lehet megörökíteni.De aki azt nem ismeri, szegényebb valamivel annál, aki már várta a napfelkeltét valahol kiont a természetben....

Tselszi írta...

Akkor most hirtelen 2 dolog is felkerult az iden nyari listara. Muszaj lesz idejeben felkelnunk egy napfelkeltere (mar regota tervezzuk :), es ehhez a tokos-makoshoz is nagy kedvet kaptam,hogy elkeszitsem. Koszi a szep kepeket es a receptet! Orulok,hogy ilyen jol teltek egyutt a napok! :)

Tiffanylda írta...

Aranyos fodorka, a képek sajna nem gyönyörűek, de a többiben egyetértek veled! Ezt mindenkinek át kell élnie! A hajnal talán a legintimebb, meghittebb bármely napszaknál. Sorban ébredeztek a madárkák és ennek is megvan a szigorú sorrendje - amit te nyilván tudsz -, de ez egy másik téma...:)

Tiffanylda írta...

Tselszi, egyszer elmentek, az pont elég ahhoz, hogy megismételjétek! Olyan csoda, amit többször látni kell, mert sosem egyforma!
A tökös-mákos szintén ismétlésre késztet, meglátod!;) Hozok még recepteket, úgyhogy igyekezz ezzel, nehogy tömörülés legyen!:)))

trollanyu írta...

De jó volt nálatok Ildikém:) Már most mennénk vissza, ha lehetne. Szuperek a képek, én még nem jutottam el a szortírozásig, de hamarosan :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons