2012/06/03

Juhtúrós puliszka / Blogkóstoló 3.

A gasztro blogokat nézegetve és "rájuk járva" kerültem ebbe a játékba, aminek utólag már nagyon örülök!:)
Ez már a 3. forduló ugyan, de én csak először jöttem, mert a nem kajával foglalkozókat is szívesen várták és szerencsére az én blogomban is vannak receptek, így a sorsolásnál én is lehettem valakinek a párja!:) Köszönöm, hogy befogadtatok!:)

Az én párom Márti lett, az Ízek, zamatok c. blog gazdája. Nagyon örülök, hogy tőle kellett választanom, aki igazi erdélyi finomságokkal hódítja érdeklődőit! Sok receptje tetszik -  napi szinten sütöm a 2 órás kenyerét, ami a leggyorsabb és isteni -, legutóbb kipróbáltam a gomba burgert, aminek szintén nagy sikere volt és látványnak sem utolsó és sok minden izgat még, az orda, puliszka is ezek közé tartozott.

A puliszkát ma sikerült megismernem!:) Ki kellett várnom a mai napot, amikor Aranyemberrel kettesben vagyunk és kipróbáljam, hogy vajon a nagy család mit szólna hozzá? Én már így gondolkodom...

A hozzávalók mindegyike magában is "megáll"..., kukoricadara, szalonna, juhtúró, tejföl... vagyis kalóriabomba. Igazi, "pajtabontó" étel, a legjobbkor!:)))

JUHTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók:
5 pohár víz (1 pohár = 2.5 dl)
1 kk. só
2 pohár kukoricadara
25 dkg juhtúró
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl
esetleg sajt
tálaláshoz savanyúság

A vizet a sóval főni tesszük. Mikor forr, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a darát és lassú tűzön fedő alatt 5-10 percig főzzük.

A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra sütjük.
A forró puliszkát tűzálló tálba rétegezzük. Alul puliszka, rá 1-2 ek. szalonna, zsírjával együtt meglocsolva, majd egy réteg túró...
... és így folytatjuk tovább. Nekem két réteg lett a hozzávalókból.
A tetejére egy kis sajtot reszelhetünk, amitől még finomabb és mutatósabb lesz.
Forró sütőben, 30 perc alatt megsütjük.
Ezen a képen, éppen kivettem a sütőből, még rotyogott!:)

Kivittem a kerti asztalunkra, mikor Benedek egy bokrétával szaladt le a dombról - nekem hozta!:) -, ami a fotózáshoz pont jól jött!:)
Fantasztikus látvány, isteni ízek!
Meglocsoltuk tejföllel és már kényeztettük is ízlelőbimbóinkat!Mindkettőnknek nagyon ízlett, a receptje már a szakácskönyvemben lapul. Szerintem, a család is vevő lesz rá!
Márti esetlegesen savanyúságot is ajánl hozzá, de mi - próba után - inkább anélkül ettük, így jobban kijöttek az ízek!Megesküdtem volna, hogy sós lesz, de tévedtem, pont tökéletes volt! Valószínű a kukoricadara közömbösítette, az amúgy sós összetevőket.

Köszönöm szépen Márti, hogy általad megismerhettem a puliszkás étel ízét, konkrétan ezt a mennyi főfogást!:)
Szívből ajánlom mindenkinek, aki - velem ellentétben - nem fogyókúrázik egész életében!:DDD

Használjátok ki a szabadban, ezt a szép vasárnapot!:)

6 megjegyzés:

Amy's írta...

A nyalam csurgott amig olvastam a bejegyzesed es nezegettem a kepeket es szinte ereztem a szamban az izet annak a csodalatos ennivalonak.Kicsi koromban mindig otthon voltunk Szekelyfoldon hetekig es sok sok puliszkat ettunk.Nekem a sima forro puliszka friss tejecskevel leontve izlett mindig a legjobban.

trollanyu írta...

Ízig-vérig igazi gasztroblogger bejegyzés született és nagyon örülök, hogy játszol te is:)Imádom ezt az ételt, meg a puliszkát is magában. A képeid szuperek, elképzelem milyen jót ettetek ebből a finomságból:)Utána Aranyember egymaga lebontotta az egész pajtát:) További szép napot Nektek:)

Tiffanylda írta...

Amy, örülök, hogy ideterelt hozzám a puliszka illata!:) Köszönöm a bejegyzés dicséretét, ami nagy szó olyan bloggertól, aki ilyen ételeken nőtt fel Székelyföldön!:)Gyere máskor is!!!

Trollanyu, örülök, hogy megdicsértél, köszi! Te is puliszkás vagy?:D Akkor főleg vállveregetés jár nekem!:)
Igen, a pajta lebontva, de még bőven van elhordani való, amiben máris segített a juhtúrós puliszka!:))) Sajnos esőt jósolnak, ami hátráltatja a dolgokat.

Éva írta...

Nagyon guszta lett és finom lehet így felturbózva. Eddig én csak szalonnával ettem de biztosan még ízletesebb így elkészítve. Nekem is az jutott eszembe ahog olvastalak hogy biztosan erőre kaptatok a pajta bontásnál, de látom ahogy írod hogy már szétszedtétek! Jó csapatmunka van ott kérem !:-))

Márti írta...

Pont olyanra sikerült mint a nagykönyvben, gratulálok! Annak külön örülök, hogy ezt a tradicionális ételünket, készítetted, + egy emberrel megkedveltettem :)

Tiffanylda írta...

Márti, köszönöm, jól esik a dicséret a "mestertől"!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons