A gasztro blogokat nézegetve és "rájuk járva" kerültem ebbe a játékba, aminek utólag már nagyon örülök!:)
Ez már a 3. forduló ugyan, de én csak először jöttem, mert a nem kajával foglalkozókat is szívesen várták és szerencsére az én blogomban is vannak receptek, így a sorsolásnál én is lehettem valakinek a párja!:) Köszönöm, hogy befogadtatok!:)
Az én párom Márti lett, az Ízek, zamatok c. blog gazdája. Nagyon örülök, hogy tőle kellett választanom, aki igazi erdélyi finomságokkal hódítja érdeklődőit! Sok receptje tetszik - napi szinten sütöm a 2 órás kenyerét, ami a leggyorsabb és isteni -, legutóbb kipróbáltam a gomba burgert, aminek szintén nagy sikere volt és látványnak sem utolsó és sok minden izgat még, az orda, puliszka is ezek közé tartozott.
A puliszkát ma sikerült megismernem!:) Ki kellett várnom a mai napot, amikor Aranyemberrel kettesben vagyunk és kipróbáljam, hogy vajon a nagy család mit szólna hozzá? Én már így gondolkodom...
A hozzávalók mindegyike magában is "megáll"..., kukoricadara, szalonna, juhtúró, tejföl... vagyis kalóriabomba. Igazi, "pajtabontó" étel, a legjobbkor!:)))
JUHTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók:
5 pohár víz (1 pohár = 2.5 dl)
1 kk. só
2 pohár kukoricadara
25 dkg juhtúró
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl
esetleg sajt
tálaláshoz savanyúság
A vizet a sóval főni tesszük. Mikor forr, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a darát és lassú tűzön fedő alatt 5-10 percig főzzük.
A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra sütjük.
A forró puliszkát tűzálló tálba rétegezzük. Alul puliszka, rá 1-2 ek. szalonna, zsírjával együtt meglocsolva, majd egy réteg túró...
... és így folytatjuk tovább. Nekem két réteg lett a hozzávalókból.
A tetejére egy kis sajtot reszelhetünk, amitől még finomabb és mutatósabb lesz.
Forró sütőben, 30 perc alatt megsütjük.
Ezen a képen, éppen kivettem a sütőből, még rotyogott!:)
Kivittem a kerti asztalunkra, mikor Benedek egy bokrétával szaladt le a dombról - nekem hozta!:) -, ami a fotózáshoz pont jól jött!:)
Fantasztikus látvány, isteni ízek!
Meglocsoltuk tejföllel és már kényeztettük is ízlelőbimbóinkat!Mindkettőnknek nagyon ízlett, a receptje már a szakácskönyvemben lapul. Szerintem, a család is vevő lesz rá!
Márti esetlegesen savanyúságot is ajánl hozzá, de mi - próba után - inkább anélkül ettük, így jobban kijöttek az ízek!Megesküdtem volna, hogy sós lesz, de tévedtem, pont tökéletes volt! Valószínű a kukoricadara közömbösítette, az amúgy sós összetevőket.
Köszönöm szépen Márti, hogy általad megismerhettem a puliszkás étel ízét, konkrétan ezt a mennyi főfogást!:)
Szívből ajánlom mindenkinek, aki - velem ellentétben - nem fogyókúrázik egész életében!:DDD
Használjátok ki a szabadban, ezt a szép vasárnapot!:)
Léleksimogató
1 napja
6 megjegyzés:
A nyalam csurgott amig olvastam a bejegyzesed es nezegettem a kepeket es szinte ereztem a szamban az izet annak a csodalatos ennivalonak.Kicsi koromban mindig otthon voltunk Szekelyfoldon hetekig es sok sok puliszkat ettunk.Nekem a sima forro puliszka friss tejecskevel leontve izlett mindig a legjobban.
Ízig-vérig igazi gasztroblogger bejegyzés született és nagyon örülök, hogy játszol te is:)Imádom ezt az ételt, meg a puliszkát is magában. A képeid szuperek, elképzelem milyen jót ettetek ebből a finomságból:)Utána Aranyember egymaga lebontotta az egész pajtát:) További szép napot Nektek:)
Amy, örülök, hogy ideterelt hozzám a puliszka illata!:) Köszönöm a bejegyzés dicséretét, ami nagy szó olyan bloggertól, aki ilyen ételeken nőtt fel Székelyföldön!:)Gyere máskor is!!!
Trollanyu, örülök, hogy megdicsértél, köszi! Te is puliszkás vagy?:D Akkor főleg vállveregetés jár nekem!:)
Igen, a pajta lebontva, de még bőven van elhordani való, amiben máris segített a juhtúrós puliszka!:))) Sajnos esőt jósolnak, ami hátráltatja a dolgokat.
Nagyon guszta lett és finom lehet így felturbózva. Eddig én csak szalonnával ettem de biztosan még ízletesebb így elkészítve. Nekem is az jutott eszembe ahog olvastalak hogy biztosan erőre kaptatok a pajta bontásnál, de látom ahogy írod hogy már szétszedtétek! Jó csapatmunka van ott kérem !:-))
Pont olyanra sikerült mint a nagykönyvben, gratulálok! Annak külön örülök, hogy ezt a tradicionális ételünket, készítetted, + egy emberrel megkedveltettem :)
Márti, köszönöm, jól esik a dicséret a "mestertől"!:)
Megjegyzés küldése