2012/05/08

Ajándék, Barcelona 18. Casa Vicens

Harmadik napunk Barcelonában. Lassúnak tűnik, így a 18. rész körül - jelzem nekünk nagyon gyorsan ment az idő:) -, és gondoljatok bele, már mennyi mindent láttunk két nap alatt!!!:D

Reggel nagy kirándulásra indultunk, de mivel közelünkben is volt egy Gaudí ház - amit CSAK kívülről lehetett megnézni -, azzal indítottunk, ebben az utcában.

Casa Vicens
Gaudí 1878. márc.15-én épp megkapta diplomáját, amikor Manuel Vicens tégla- és csempegyáros felkérte lakóházának felépítésére. Valójában ez volt a legelső, önálló alkotása. A megrendelő, valószínű saját gyára azulejo (mázas csempe) termékeit is ezen az épületen kívánta bemutatni. Egyébként az alapja, okker színű terméskő, nyerstéglával kombinálva. Utóbbit szerintem lefestették párszor, mert túlságosan is piros.
(A fotóim reggeliek, mind túl "fényes"... Az épület egy házsorban van, kicsi a rálátás, ezért sok a közeli kép.)
Gaudí meglehetősen pazarolta a virágmintás szépségeket, melyekre a - mindenhol megtalálható - büdöske virágzatát festették.
A legtöbb csempét sakktáblaszerűen helyezte el. A geometrikus díszítések arab / perzsa mintára emlékeztetnek sőt, a díszítő tornyocskáknak egy kis mór beütésük is van.
Alul spanyol, polgári a stílus és minél feljebb nézünk, annál arabosabb!:)
A pálmaleveles kovácsoltvas kerítést, kaput, ablakvédőket, szintén G. tervezte. Zseniális, igaz???:)

 "Szerencsére" nem lehetett a házba bemenni, mert lakják. Fotókon láttam belülről is, de az nekem túl tömény, ezért nem izgatott, hogy erről lemaradtunk. Viszont, ha valakit komolyan érdekel, van egy jó hírem: ELADÓ!!!:)  Az ára 30 millió euro!:) Sajnos, az extra lottónyeremény sem fedezné!...
Folyt. köv., de nem épülettel... Siettünk a Ferro nevű földalatti vonathoz!(HÉV-hez hasonló)

Kellemes estét!:)

5 megjegyzés:

Bogi írta...

Szép, de nekem kicsit túl sok ez a virágmintás csempe, főleg ilyen mennyiségben. :)
Egyébként, ha már házat vennék, biztos, hogy ennél jóval szolidabbat. :D

Tiffanylda írta...

Mirci, én is így éreztem, ezért is írtam, hogy "pazarolta a virágmintás szépségeket"!
Én sem ezt venném meg, csak tréfának szántam, sajnos a lottó nyereményt is!:( Azért, ha nyertek, szóljatok, mert ennyi pénzt kár lenne elszórni! Segítek!:)))

Piros írta...

Nekem is egy kicsit "túl sok" mindenböl, de mutatja, hogy mennyire nagy volt Gaudi fantáziája. Persze mint reklám a csempegyárnak nem rosz.

trollanyu írta...

Nekem most nagyon feldobó érzés lenne ennyi virág között élni. Alapjában nem szeretem az ilyet, de 1 napra kipróbálnám:)Azért a sok egyforma ház között egy kis ékszer ez is, főleg a kapu, meg az erkélyek. Már a multkori résznél is beleszerettem az erkélyekbe.Szerintem pont ez volt a célja, mint a mesékben, ott is szabadon szárnyalhat a fantáia, semmi nem sok, minden lehetséges:)

erdoseva55 írta...

Hízlalom a szemem!:))))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons