2012/04/11

Ajándék, Barcelona 7. Güell Park

Miután a domb tetejéről indultunk és hátulról közelítettünk meg a Güell Parkot, lefelé ereszkedve, egyre közelebb kerültünk az eredeti főbejárathoz.
A rengeteg kőoszlop és egyéb kő-szépség harmonikusan van elosztva, gyönyörű fákkal, bokrokkal, virágokkal együtt , amit én nagyjából egy posztba tettem az előző részben.
Eljutottunk az általam legizgalmasabbnak tűnő helyhez - ahol majd a mozaik kap óriási szerepet -, a padokkal teli, óriási TERASZHOZ!!!

A látvány ismét lenyűgöző volt! De...a tömeg, eszméletlen! A tér tele volt iskolásokkal, óvodásokkal, kirándulókkal, turistákkal, ráérő emberekkel. Sejtettem, hogy nem csak mi ketten leszünk, de ez meglepett!:) Ráadásul még el sem kezdődött a szezon!
Felkészületlenek voltunk.
Utólag olvastam, hogy Gaudi ezt a "teraszt" úgy tervezte meg, hogy találkozóhely legyen az emberek számára, ugyanakkor adjon helyet népi fesztiváloknak és színházi előadásoknak. (területe:86m x 40m)
Még egy kis vérpezsdítő pletyka: az építész bácsi jó természetű és nagylelkű volt, de eléggé összeférhetetlen lehetett, mert pl. nem tűrte meg parkjában az enyelgő párokat!:)  Na, hát mi is igyekeztünk viselkedni!:D










Mindössze két képet tudtam készíteni, amin jól látni a padokat. Viszont az utolsó napon, korán reggel visszamentünk CSAK padokat fotózni!:) Majd mutatom!!!
G. ezeken a padokon alkalmazta talán legfényűzőbben és művészi színvonalon a tört kerámiát. Tört csempék, fajanszok ezreiből alkotta a mozaikot, mely vízálló és ezáltal higiénikus is.


A terasz, ennek a végtelen és semmiféle józan vonalat nem követő padnak köszönhetően válik találkozóhellyé. Tekereg, kanyarog, így helyet adva sok-sok embernek és ami fontos, kisebb csoportoknak, barátoknak is biztosítja az intimitást. 
Gaudí - még egy pletyka, vagy igazság? -, a test formájának lehető legpontosabb reprodukciója érdekében, egy meztelen embert lágy gipszbe ültetett, s az így nyert lenyomatot alkalmazta később. Ülőlapja és háttámlája rendkívül kényelmesen illeszkedik a testhez!:)
Nézzétek meg jobban, hogy micsoda profizmusra vall a vízelvezetés is, nem csak a padon, az egész parkban!




Ezt is kinyitják, ha felülről, a padokból összegyűlt csapadék a vízköpőkön át lefolyik, azonnal helyére kerüljön - a ciszternába. A felső képen jól látni az oroszlán(?) vízköpőket.

Az oszlopcsarnok feletti tér padozatát nem betonozták le, így a víz beszivároghat a talajba, ami rengeteg csövekkel ellátott gyűjtőedényt tartalmaz és a nyílásokon keresztül tovább folyik az üreges oszlopokba, majd lejjebb, a bejáratnál, egy 12ezer literes ciszternában landol. Miután a park köves, száraz talajra épült és az időjárás is meleg, innen oldják meg az öntözését.
Gaudí nagy volt a szellőzés, légelszívás, szennyvízvezetés terén is, ezért - nem is az épületekért!:) - nyerte el Barcelona város díját!
Még az oszlopcsarnokról annyit, hogy hatalmas dór oszlopok és a mennyezetét J.M. Jujol - neves iparművész-keramikus, aki barátja volt - mozaikdomborművei díszítik. Mutatok néhányat.
Az első napon itt hagytuk abba a nézelődést, mert nagyon elfáradtunk és hatalmasra nőtt a tömeg, úgyhogy a bejárati csodálatos dolgokért és a padokért még visszatérünk!:)
Lefelé a lépcsőn, pont szembe jött / mászott velem ez a cuki kis turistácska!:)))  Meg kellett örökítenem!:)

Ugye nem kell mondanom, hogy gyűjtöm a minél színesebb maradék, vagy eltört kerámiát, fajanszot, csempét, tányért, bögrét, mindent, ami beépíthető!!!:))) El ne dobjátok!!!!:)
Folyt. köv.

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez még mindig az első nap?:) 2 giga naponta, nem semmi:) Remélem elmentetted külső merevlemezre, bármi történik a laptoppal, az mindig megmarad. Tényleg zseniális a vízelvezetés megoldása. Ez jó hosszú sorozat lesz, nekem tetszk:)

aranyos fodorka írta...

Csak nem a .....i G.parkot akarod felépíteni ? Nem lenne ám utolsó ötlet !!! Megígérem, ha eltörik valami csetreszem, elrakom a cserepeket neked.

Vicuska írta...

Minden napra egy mese- függő lettem, mindennap nagyon várom :)

Tiffanylda írta...

Trollanyu, igen az első nap és képzeld, még este elmentünk a kikötőbe is!:) Juj, nem mentettem még lemezre, de én is izgulok..., talán holnap!

Aranyos, nálunk csak 5 hektár van, az meg 20!!! Igaz, én csak apróságokra gondoltam, de arra komolyan!:) Köszi, ha gyűjtöd, megyek!:)

Vicuska, aranyos vagy, köszi!:) Emlékszel, volt egy ilyen mesekönyv! A gyerekeimnek abból olvastam lefekvésnél, aztán a Vitay Ildikó lemezére aludtak el...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons