... orfűi sportolás után, együtt ebédeltünk a dombon.
Hatalmas már a hó, egész nap lapátolunk, sepregetünk, hogy ne gyűljön össze, de már lassan nem tudjuk hova dobálni!
Én készítettem egy tartalmas krumplilevest és második fogás gyanánt, kaptunk churros (csurrosz) nevű finomságot.
Ez egy spanyol étel, amivel Madrid külvárosában ismerkedtünk meg.
Éppen belecseppentünk valami fiesztába, mikor az éjszaka közepén megérkeztünk. A spanyolok akkor élnek!:) Kirakódók, körhinták, szerencsejátékok, bikaviadal, rengeteg ünneplő ember, fantasztikusan felpörgött hangulat és rengeteg étel, ital.
Szinte mindegyik sátoros árult ilyet, de egyiknél sem volt valami bizalomgerjesztő... Úgy nézett ki, mint egy kutyagumi, amit csokiba mártottak...:)))
Legkisebb lánygyermek tanult ott éppen és már ismerte, megesküdött, hogy nagyon finom specialitás, kóstoljuk meg! Kipróbáltuk. Elég "durvának", olajosnak találtuk, ráadásul hideg is volt..., megülte rendesen a gyomrunkat.
Később aztán utána néztünk a dolognak, kiderült, hogy a spanyol konyha egyik remeke ez az égetett tészta, csak rossz helyen kóstoltuk meg.
Azóta megszereztük a legfinomabb házi receptet, amit szívből ajánlok kipróbálásra! Nem olcsó és nem szapora étel, számunkra amolyan ünnepi fánkszerűség. A spanyolok eszik reggelire, uzsonnára, éjszakai mulatozás után hajnalban, bármikor.
Ez az adag kb. két embernek elég - vagy mi eszünk sokat...:)
CHURROS
Hozzávalók:
3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 kanál cukor, csipet só, 12 dkg finomliszt, 4 tojás sárgája
Olaj a sütéshez, porcukor a megszórásához, vagy olvasztott csoki / csokimáz - de a lekvár is megteszi -, amibe belemártjuk.
A tejet, vajat, cukrot, sót kevergetve összeforraljuk , hozzáadjuk a lisztet és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik a tészta, így egynemű, sűrű masszát kapunk.
Kihűtjük, beledolgozunk 4 tojás sárgáját. Nyomózsákba téve - vagy nagyobb nyílású, erősebb zacskóba -, forró olajba 8-10 cm hosszú tésztadarabokat nyomunk és kisütjük.
Megszórhatjuk porcukorral, márthatjuk csokiba, stb.
Mi eltértünk a formától, nem szórtuk meg, "csak" lekvárba mártogattuk. Isteni volt!
Jó étvágyat hozzá!
Vééégre, kisütött a nap és nem esik a hó! Már csak élvezni kell, lapátolni nem!:)
Kreatív, szép napot mindenkinek!
Mazsolás kalács
9 órája
5 megjegyzés:
Így nézni nagyon jó a szép havas tájat, de gondolom mennyire fárasztó lehet lapátolni. Felénk nincs nagy hó, a Bükkben biztos van de itt az épületek közt nincs. Ez a süteményed nagyon guszta, megérdemelné hogy egyszer kipróbáljam!:)
Hóóóóó...de jó, nálunk alig esett és már az is lassan elolvad. Pedig imádjuk a sok havat, még a lapátolást is bevállalnám :-)
Azért csak szép látvány az a sok hó, Pesten csak koszos havat látni :(
De milyen jót tesz a földdel, jobb lesz idén a termés!
Ez valami fánk és csőröge közötti finomság, fotókon olyan hosszúkás formákat látni többnyire, vagy hurokszerű szokott lenni. Úgy olvastam, hogy nem is porcukrozzák, hanem csokiba mártva fogyasszák. Részben hűek maradtatok :) Én is lekvárral enném!!!
Megkérnélek légyszíves nézzél már be hozzám szeretnék egy díjat adni neked!
Nem a poszthoz kapcsolódóan:
Légyszíves nézz be hozzám. Egy díjat szeretnék átadni neked!
Ancsa
Megjegyzés küldése