2011/09/15

Miből lesz a cserebogár?...

Ez egy játék címe, amit  Lidérckétől  kaptam és a szabályok szerint szívesen bemutatom, hogy milyenek voltak a legelső munkáim, amikor még először volt kezemben üvegvágó, ólomsín, rézfólia, forrasztópáka, stb. Addig ezeket a szerszámokat nem is láttam!:)
Természetesen rengeteg hibát követtem el, de mindegyik munkám megvan és ahogy nézegetem, így utólag nem is olyan borzasztó!:)

Ólomüvegezéssel kezdtem, ott is nagyon pontosan kell kivágni az üvegdarabokat és a minta szerint ólomsínbe csúsztatni.  A síneket a csatlakozásnál forrasztani, majd a réseket a sín és az üveg között - kittel és egyéb vacakkal - kitömni, hogy "ne zörögjön a templomüveg, ha fúj a szél"... Na, nekem az első darab ilyen lett! Messziről nem olyan rossz!...:)
                                                                                                                                                                    Közelről már kiderül a turpisság!:))) Kicsit elszabtam az üveget...:(((
                                                                                                                                                               
A tradicionális üvegfestés abban különbözik a mostanság divatos, bárki által művelhetőtől, hogy speciális a festék és maga a kemencében való kiégetés is nagy gyakorlatot követel. Bírnia kell az időjárás viszontagságait. Ezt leggyakrabban az ólomüvegezés kiegészítéseként használják, a templomok színes ablakain lévő figurák vonásait, ruharedőket, egyéb árnyalatokat erősítenek, ill. kontúroznak vele.stb. 

Ez itt, egy sima kis üvegre a festék kipróbálása, majd égetése.  Semmi különös.
                                                                                                                                                                   A másodikon már mintát kaptam és világítóasztalon keresztül kellett elkészíteni... Hosszú, nem megyek bele!:)
Itt már látható, hogy néhol nem érte a festék, vagy éppen a mintába belehúztam az ecsettel...Elég pepecselő munka, de csodákat lehet vele művelni! Talán legjobban festeni szerettem és mindig  kacérkodok a gondolattal!...Csak ne nyűné annyira a szememet!!!

A tiffany technika állt legközelebb hozzám és ennél maradtam.
A legelső munkámat nem találom, pedig megvan, csak most nincs időm ezzel vacakolni, majd utólag felteszem! Egy kis virág, 3 szirom kiszabva ablaküvegből és összeforrasztva.
A következő már ez a színes volt, amit azóta is "használok", lóg a falon és nem adom senkinek!:)  Fantasztikus érzés volt, mikor még alig tudtam valamit és elkészült egy ablakkép!:) Mintha gyerek lettem volna, elrohantam anyukámhoz eldicsekedni vele!:DDD Persze tetszett neki is nagyon, megdicsért, de utólag kissé gyerekesnek tartom!:))) Valószínű egy pszichológus sok mindent tudna erről mondani!...

A hibáit jól lehet látni. A bal sarka kicsit kilóg és több helyen egyenetlen a forrasztás. Igyekszem ma már szebben csinálni!
                                 
Bajban vagyok egy kicsit, hogy kinek adjam tovább a stafétát, hogy "vegyék a lapot"..., jó lenne tudni, hogy Tiffany -Andi hogy áll ezzel a dologgal, Kathy vajon őrizgeti-e az első varrományait és Latinka  x-szemeseinek első darabja  meg van-e még?:)
Köszönöm, ha elfogadjátok a meghívást!                                                                                                       

14 megjegyzés:

Éva írta...

Mint kivűlálló ezekhez nem értek, de jó volt nézegetni a régi munkáidat is!Csodálom ezt a munkát, nagyon sok sikerélményed lehet és gyönyörködhetsz a munkádban.Rám olyan hatással van egy pld. templomi ablak vagy más ehhez hasonló kép hogy elérzékenyülök.Szerintem engem is ha megvizsgálna egy lelkidoki azt mondaná hogy nincs rendben valami.Templomi orgona hangja és ilyen színesüvegablak + egy csomag zsebkendő , mert hogy sírni fogok az biztos!:))

Tiffany-Andi írta...

Köszi Ildi, természetesen örömmel fogadom. De ha elcsúsznék időben, légyszi szólj rám! :-)

inga írta...

jó volt olvasni!

Ledorka írta...

Hű, de szépek ezek is! :) Mind. :)

latinka írta...

Ildi,köszönöm,hogy kíváncsi vagy rám is! Azt nem ígérem,hogy az elsőt megmutatom,biztos,hogy nincs meg,még gyerekfejjel készült... de az újrakezdésről már tudok mutatni,pár nap türelmet kérek szépen:))

Halász Csilla írta...

de jók...te elsőre remekelsz minden témában,a nemezelt munkáidat is megcsodáltam ,amiket első próbálkozásra csináltál...:)

Tiffanylda írta...

Éva, megértelek!:) Én is így vagyok a zenével és minden "patetikus", vagy akár nem is az, csak lelket érintő dologgal! A széppel...Lehet az bármi!

Andi, köszönöm!:) Figyelek!:)))

Inga, örülök, hogy tetszett!:)

Lidércke, azért nem mind!.. Hiszen látod, a hibákat mutattam!!!:)

Latinka, szerintem sokan kíváncsiak rád!!! Gyerünk!:)

Csilla, valóban sok mindent kipróbálok és nehezen kötök ki!:) A remekelés nem jó szó, inkább a próbálkozás... Köszönöm!

Csaba írta...

Én azért nem nevezném gyerekesnek. Nekem tetszik! Sokkal bonyolultabb, mint az én első munkám, amiről ma lehullt a lepel. Sajnos nekem még múltam nincs, hogy jövőm lesz-e, azt majd az idő eldönti.

tipikos írta...

Nem tudom, hogy vagy vele, de én pont ezeket az első "elszúrt" darabokat szeretem legjobban! :DDD
Ja! Tudod, csak a Jóisten alkot tökéletest!

Tiffanylda írta...

Csaba, félreértettél!:))) Azt gondolom gyerekesnek, hogy felrohantam az anyukámhoz megmutatni a művemet, nagymama létemre!:)))

Igen, Erika, én sem válnék meg tőle!... Azóta is vannak elszúrt, kedvenc darabjaim a lakásban!:)

Kathy írta...

Nagyon szepen koszonom, hogy ram is gondoltal Olyan igazi meglepetes volt mikor olvastam.
Az en munkam meg veletelen sem kozeliti meg a Te "elszurt" dolgaidat. Csodaszep ez az ablak. Szivesen nezegetnem en is a lakasban! :))

Tiffanylda írta...

Kathy, melyik elszúrt menyasszonyi ruhára gondolsz?:DDD Megmutatod? Nem tudom elképzelni!!!:)

Kathy írta...

Ildikem!
Nem menyasszonyi ruha, de van egy kepem az elso ruharol amit itt keszitettem Amerikaban. Mit gondolsz milyen szinu?:))))

Tiffanylda írta...

Csakis kék!!!:)))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons