2011/02/14

Valentin nap...

..., amit mi nem tartunk... Azelőtt sem és most sem. Jobb az folyamatosan!:)

Az egyházi vonatkozásáról olvashattok a "szokások, hagyományok" játékomban. /Oldalsáv/

Sokkal érdekesebbnek tartom, hogy Balassi Bálintra, az első világirodalmi rangú magyarul verselő költőre is emlékezünk Szent Bálint ünnepén. 1997 óta minden esztendő február 14-én adják át a Balassi-kardot.
Eleinte egy magyar költő kapta, 2002-től két személynek ítélik oda: egy hazai írónak és egy külföldinek, aki magyar műveket fordít.A kuratórium az elmúlt években olyan jelentős személyiségeinek ítélte oda a kitüntetést, mint Nagy Gáspár vagy Csoóri Sándor.
Tavaly Ágh István költő és az USA-ban élő John Ridland műfordító kapta, többek között a János vitéz angolra fordításáért.

Maga a díj egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, mely díszére válik viselőinek, a magyar irodalom harcosainak. A gyönyörű kitüntetést idén, a bonyhádi Fazekas József kardkovács készítette, melyet ma, Tamás Menyhért József Attila-díjas költő, illetve a bolgár Ivan Canev vehetett át.

2 megjegyzés:

Cimbilimbi írta...

Látod, ezért szeretek hozzád jönni, annyi sok mindent tanultam már :) Most meg is kerestem gyorsan a János vitézt angolul, most olvasom :)

Tiffanylda írta...

Örülök neki!:) Azért ne hidd, hogy én mindent magamtól tudok!...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons