2010/12/04

Édességek Edittől.... 4. receptje

Nagyi különleges zserbója 
Hozzávalók: /kb. 36 szelethez/
A tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg  vaj
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipetnyi fahéj

A töltelékhez:
10 dkg darált dió
5 dkg nagyobb darabokra tört dió
12 dkg méz
20 dkg házi baracklekvár
1/2 dl barackpálinka

A bevonathoz:
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojásfehérje

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, fahéjat jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenjük a barackpálinkával elkevert lekvárral, majd a darált dió és a méz keverékének és a nagyobb darabokra tört dió felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc).
A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Fogyasztható kb 5 óra múlva, úgyhogy egy kis kitartás kell a megkóstolásáig.
Ha kihűlt hosszúkás szeletekre  vágjuk.

Ezt a receptet a nagymamám rengetegszer elkészítette /a család legnagyobb örömére/, nagyon finom lesz és igazán különleges a barackpálinkától, a nagyobb diódarabra pedig kész élvezet ráharapni.

Ribizlis mákos szelet
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg barnacukor
1 egész tojás
1 citrom
őrölt fahéj
kevéske őrölt szegfűszeg

Töltelékhez:
20 dkg barnacukor
3 tojás
15 dkg darált mák
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg ribizli, vagy valamilyen savanykás ízű lekvár

Elkészítés:
A liszthez adunk 1 csomag sütőport, vajat hozzátesszük, cukrot, egy egész tojást, egy citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat és a szegfűszeget. Mindezeket jól összegyúrjuk, gyors mozdulatokkal. A tészta egyharmadát félretesszük, a többi részét kinyújtjuk, és kivajazott vagy kisütőmargarinozott tepsibe simítjuk.
Elkészítjük a tölteléket, amihez a cukrot kikeverjük a 3 tojássárgával, a darált mákkal, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a 3 tojás keményre vert habját is.
Rákenjük a tésztára, majd meghintjük a megtisztított ribizlivel. Ha nem szeretjük a benne lévő magokat, akkor előbb hevítsük fel, majd szitán törjük át, így egy lekvár jellegű pépet kapunk, amivel megkenhetjük a tésztát. Amikor ezzel a művelettel elkészültünk, a félretett tésztából pálcikákat sodrunk és ezekkel berácsozzuk a tésztánkat. A rácsokat tojással megkenjük.
Ha ezzel is megvagyunk, süthetjük a ribizlis mákost.
Ha megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletelhetjük.
sütési hőfok: 180 fok
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: közepes méretű gáztepsi.

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Szerintem Te magad sem gondoltad volna, hogy a játékodnak ekkora sikere lesz. Habár nem kommenteltem, de végig "lestem" és naná, hogy kimásoltam párat én is. :-)
Igazán jó ötlet volt.
Remélem gyógyulsz ??!!

Tiffanylda írta...

Valóban nem gondoltam és boldog vagyok!:) Jól tetted, hogy lestél, de miért nem küldtél??? Biztos lett volna régiektől valami!...Megértem, ha titkos!:)
Csak némi javulás van, de annak is örülök!...

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons