2010/10/21

Zsuzsi újabb receptje!!!:)

Figyelem! Vannak, akik nagyon szorgosak és gyűjtögetnek a rokonságban, erre-arra!:) Zsuzsa már a második receptjét küldi - az előző a dupla beigli volt, emlékeztek? -, ezúttal egy komplett második fogást kaptunk, VÉGRE!!!,  ami nagyon jól hangzik! Nem kell törni a fejeteket, hogy holnapra mit is főzzetek!:)))
Azon gondolkodom, hogy a legtöbb - különleges, régi - receptet beküldő is megérdemelne valami kis karácsonyi meglepit, már csak azért is, mert  veszi a fáradtságot és kutakodik, aztán leírja, talán még le is fotózza...:) Mi a véleményetek? Alszom rá egyet...
Ti viszont törjétek a fejeteket, kérdezősködjetek és osszátok meg velem / velünk!:)
Zsuzsa, neked nagyon köszönöm a szorgoskodást, egyre kérlek, hogy nagyobb betűre állítsd a géped!:) Egyébként, csak így tovább, Kispajtás!:))) Hoppá, erről más jut eszembe!...

Töltött szűzpecsenye  velős burgonyaropogóssal
Hozzávalók:
1,5 kg szűz- vagy vesepecsenye
40 dkg darált hús
15-20 dkg füstölt szalonna
2 db közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyemzöld
tárkonylevél
1 csemegeuborka
10 dkg gomba
15-20 dkg borsó-répa-petrezselyem (együtt)
kicsi kapor
2 tojás
5  dkg paradicsompüré
só-bors
2-3 dl fehérbor-húsleves
Izlés szerinti mennyiségű füstölt szalonnát zsírjára sütünk, majd 1 fej vöröshagymát megdinsztelünk a szalonna zsíron. Adunk hozzá finomra vágott petrezselyem levelet , és az egészet összekeverjük kb. fél kg darált sertéshússal.Kerül még bele tojás, só, bors, fokhagyma, tárkonylevél, zellerzöld, kapor,valamint ecetes uborka apróra vágva. Ezt a masszát alaposan összedolgozzuk.
A szűzpecsenyét vagy  vesepecsenyét téglalappá kihajtogatjuk, kicsit megütögetjük  és megkenjük a töltelékkel. Összegöngyöljük, zsineggel megkötözzük. Zsírban elősütjük a húst, megpirítjuk minden oldalán, majd a viszamaradt zsiradékban megdinsztelünk  egy kis fej karikára vágott vöröhagymát, gombát, apróra vágott sárgarépát, kevés zöldborsót, egy kiskanállalparadicsompürét.A húsnak rövid lében kell párolódnia, időközben kevés húslevest öntünk alá.HA a hús megsült, kivesszük, kicsi liszttel besűrítjük a mártást  majd fehérborral felengedjük.
Burgonyaropogós:
1 kg burgonya
15-20 dkg velő (hártyáitól megtisztítva)
vaj, szerecsendió,
3 tojás
20 dkg liszt
zsemlemorzsa
só, bors,
olaj a sütéshez
A burgonyát megfőzzük, még melegen krumplinyomón  a velővel együtt áttörjük, ízesítjük sóval. borssal, szerecsendióval, hozzáadjuk a tojásokat, a liszttel  óvatosan bánjunk, mert függ a krumpli fajtájától is, hogy mennyit tegyünk bele. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, majd zománcozott tepsire kenjük, hűtjük . Ha kihült  hengereket formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában és bő olajban kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons