2010/10/20

Éva eredeti, erdélyi, velős / tormás levese

Végre, megérkezett az ünnepi főétkezés első fogása, méghozzá Erdélyből!:) Nagyon szépen köszönjük Évának ezt a különlegességet és várjuk a többiek hagyományos receptjeit is!!!

Ezt a levest Háromszéken (Kovászna megyében)készítik, disznóvágáskor. Akkor kerül a karácsonyi asztalra, ha karácsony előtt közvetlenül vágjuk a disznót. Az elkészítése egyszerű, remélem lehet disznóagyat kapni a boltban, ahogy kocsonyának valót is. Anyósomtól gyűjtött recept, aki szemre szokta mérni a hozzávalókat, ezeket  az adagokat most saccoltuk. Szóval kell kóstolgatni, és a lényeg, hogy sok hús, kevés rizs legyen és ne fordítva.

Agyas vagy tormás leves

Hozzávalók 2,5 -3 l leveshez:
 disznóagy, a hártyától megtisztítva
70-80 dkg disznóhús: a nyakrészről kövéres, de lehet csak soványat venni
1 kis fej vöröshagyma
2 szál kisebb torma, megtisztítva, és még 2 reszelve, a tálaláshoz
1,5-2 l káposztalé
2 marék rizs

Elkészítés: 1,5-2 l vízben odatesszük főni a kockára vágott húst, a két szál tormát, a vöröshagymát. Figyelem nem kell sózni az elején! A víz és a káposztalé aránya attól függ, hogy mennyire érett a hordós káposzta, milyen erős a leve. Ha még gyenge a káposztalé, akkor többet lehet tenni belőle, és kevesebb vizet.  Amikor félig megfőtt a hús, akkor hozzáadjuk a káposztalét, a rizst. Ha ezek is megfőttek, potóljuk a sót, ha a káposztalé nem volt elég erős. Végül hozzáadjuk az agyat és 8-10 perc alatt készre főzzük. A hagymát, a tormát kidobjuk a levesből. Tálaláskor a tányérra reszelt tormát szórunk. Kenyeret szokás vele enni.
Jó főzőcskézést!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons