2010/09/29

Életédesítő savanyúság

Az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően, rengeteg gomba termett. Nagy szerencsénk, hogy a saját kis birtokunkon van egy kisebb fenyves erdő is és a rizike gomba pont  ezt a savanyú talajt kedveli! Szinte naponta lehet szüretelni!:)
Aki nem ismeri ezt a fajtát, annak nem túl bizalomgerjesztő a narancssárga tölcsér, amit ha megtörünk, csodás, narancsszínű lé buggyan ki belőle, majd a törés mentén elég hamar zöldre színeződik. Biztos én se szedném le, ha nem egy erdész mellett élnék!:)))
Első erdei lakhelyünkön - ahol rengeteg gomba termett -, a fővadászéknál ettünk ilyen gombát, méghozzá savanyúságként! Nagyon ízlett, így elkértem a receptet és azóta sem tudunk betelni vele!!! Sajnos, nincs minden évben, de tavaly és idén tele az erdő! Egy kiló gombából, kb. egy üveggel lesz. Nem túl kiadós, de ajánlom mindenkinek, aki hozzájuthat! Sültek mellé kitűnő! Nálunk a gyerekek 'anno', zsíros kenyér mellé is ezt ették... Ma már nem eszünk zsíros kenyeret, de gombát annál többet! A napokban is tettem el , de jól el kell rejtenem, mert képesek "idő előtt" megenni!:)))

9 megjegyzés:

Cheeks írta...

Én ma Gereben gombát készítettem a családnak.
Mi is rengeteg gombát szedtünk, ettünk szárítottunk vagy csak előkészítve lefagysztottunk:)
A reggeli kutyasétáltatások elkalmával volt, hogy 3-4 kiló gombával tértem haza :)

Tiffanylda írta...

Hú, de jó!!! Ezer éve nem láttam gerebengombát! Titkos helyeken járhatsz!:) Mit készítettél belőle? Én csak az aprókat szeretem, mert ahogy nő, úgy keseredik...
Látod, mire - is - jó a kutya!?:))))

batorba írta...

Gyerekek, hol élek én, hogy nálunk ilyen nincs?????? Az unokaöcséim mondjuk szoktak találni lila pereszkét...amit nagyon imádok....no meg a csiperkét ( szeretném!!!) ha lenne...vagy tudnám, hogy merre van!!!
Én sajna rá vagyok kényszeritve, hogy a F.F. fagyasztott gombáját vásároljam...illetve kedves párom szokott néha rókagombával megörvendeztetni...de ő is veszi...:-)))

Szegusz írta...

Huhhhh! Nagyon irigykedem!!!! :))

Névtelen írta...

(5.) (csütörtök)
"Szokás szerint" nem kritika,- (bizonyára ti jobban tudjátok) - lehet venni új "csavaros) fedeleket az üvegekre ! Nem a "színek kavalkádja" zavar, hanem az, hogy némelyik régi fedél rosszul záródik!
Más : (néha kapok én is ezt- azt...) majd miután (nem látja az "adakozó")- ráragasztok egy "címkét" - legalább az évszámmal... ( szav.idő! miatt) - OK! - néha azt is ráírom, hogy mi van benne...
**********************************
( ffi. - 60 év "felett"...)

Vízicsibe írta...

Mi itt a Dunán fűzfagombát ( hivatalos nevén sárga géva gombát) szoktunk szedni a gyerekekkel. Nagyon szeretjük. Múltkor a Bandi még az oviban is észrevette az egyik fán. De persze az óvónéni addig nem szedte le neki, amíg én nem mentem és ne "igazoltam", hogy az tényleg jó gomba. Aztán hazahoztuk, és finom vacsora lett belőle!

Tiffanylda írta...

Csilla, biztos felétek is van valamilyen gomba, kérdezz utána!...

Szegusz, egyszer küldök egy kis kóstolót!:)))

@X: Micsoda figyelmes ffi!:))) Köszönöm, de az az igazság, hogy én az alig használt tetőket még bevetem egy szezonra és nem szokott gond lenni! Látszik az, ha nem zár jól!
Mikor időm van, az esztétikára is adok, a fedélre szép, színes papírt szoktam tenni, rafiával átkötve!:)Most nem ment...
Felesleges ráírnom, bármire is, hogy mikor készült, mert örülök, ha karácsonyig kitart!:))) De teljesen igazad van, valamikor én is így csináltam!

Tiffanylda írta...

Judit, azt tudod, hogy az is remek savanyúság lehet!? Frissen felaprítod, kicsit előfőzöd, lecsöpögteted és pár percre átrakod egy sima, savanyúság eltevő lébe - ahogy az uborkát szoktad -, majd leszűrve üvegbe, jó szorosan - alul megütögeted - és rá a forró levet! Száraz dunszt és kész! Szeletelt hagymát is tehetsz bele! A rizikébe is szoktak, de mi inkább simán esszük.

Vízicsibe írta...

Köszi, legközelebb ha sok lesz kipróbálom. Mi legjobban hagymás-tojásosan szeretjük, reszelt sajttal a tetején. Idén nem volt olyan sok, illetve amikor volt gomba, akkor olyan áradás volt a homokszigeten-ahol szedni szoktuk-hogy nem tudtunk kikötni a kenuval. De tavaly majdnem egy egész mélyhűtőfióknyit tettem el !

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons