2021/05/10

MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Ez a természetvédő és "erkölcsnemesítő" nap, 1906 óta létezik. 

1902-ben megkötöttek egy párizsi egyezményt, a mezőgazdaságra hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus szervezte meg először a madarak és fák napját és Apponyi Albert, az akkori vallási és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy a népiskolákban a tanító ismertesse meg a gyerekekkel a hasznos madarak és azok védelmének jelentőségét a diákokkal. Erre minden évben általában májusban, vagy júniusban került sor.

Emlékszem, mikor én iskolába jártam, mindig benne volt a tanrendbe és nagyon vártuk. Ilyenkor kirándulni mentünk, vagy állatkertbe, ami kellemes lazítás volt így, az iskola vége felé.

Mikor tanítottam, miénk volt az Éger-völgy, vagy épp a Jakab - hegyen kaptattunk a Pálos kolostorhoz, bográccsal és minden belevalóval.:) Csak szép emlékeim vannak erről a napról.

Ma, az unokáim is kirándulnak - kivéve az érettségizetteket - és biztos vagyok benne, hogy ők is boldogan mentek annak ellenére, hogy igazán kivételes helyzetben vannak, mivel napi szinten élvezhetik a madarakat és fákat, a természet adta kincseket.

Tegnap kellőképpen megünnepeltük ezt a szép napot.

Aranyember és a három szomszéd unoka útra kelt velem Babócsára (Barcs mellett), a Basakertbe, ahol is Európa egyedülálló 13 hektáros nárciszosa van és most nyílik. Fantasztikus látvány és illatorgia! Elmondani nem lehet, aki teheti, 1-2 napon belül keljen útra, amíg virít, nagyon megéri!!!



A nárciszok történetéről csak annyit, hogy az 1600 években Babócsát is elfoglalták a törökök és az akkor uralkodó pasa, vagy basa, háremhölgyeinek ültettette ezt a csodálatos csillagos nárciszt, ami évszázadokon át megmaradt és szaporodott. Az egyéb történelmi tudnivalókba nem megyek bele, itt olvashatjátok!

Mutatom a képeket! A fotók nem hozzák ki annyira a látványt, mint élőben, ráadásul az illatot végképp nem..., de talán így tetszeni fog!











Néhány matuzsálem a parkból.



Végül lementünk a közeli Dráva folyóhoz, egy kis víz szagot szippantani. :) 


Szépséges délelőttünk volt! Ebédre hazaértünk és a délutánt már kerti munkálatokkal folytattuk. 

Rengeteg a tavaszi tennivaló, amire most kiváló ez a szép idő.

Nektek is jó kertészkedést, vagy éppen a virágok átültetését, bármit, csak tavasz érzet legyen!:) 

Éljen a Madarak és Fák Napja!:) A madarakról legközelebb!;)

Még mindig nagyon vigyázzatok magatokra!!! Kellemes tavaszi matatást  minden bekukkantónak!:)

7 megjegyzés:

Éva írta...

A jó időhöz kellően illenek ezek a szép fotók! Nekem csak a teraszon való "matatás" jutott de sokszor az is nehezemre esik, de azért boldogan csinálom:) Vigyázzatok magatokra csak óvatosan kertészkedjetek de mindent egyszerre !

aranyos fodorka írta...

Tavaly se sikerült ide lejutnom...Nem tudom, nem vagyok-e már most elkésve, próbálok valamit szervezni...csodás hely lehet ez a nárciszos!

Tiffanylda írta...

Éva: a teraszon is el lehet fáradni!;) Óvatosan kertészkedünk, elhúzzuk egész évre.:)

aranyos fodorka: Ami késik, nem múlik! Egy óra az út, nincs túl messze, de gyanítom, már leszállóban van a dolog. Úgy pedig nem érdemes. Halaszd jövőre!;)

Tipitá írta...

Ó, a kedvenc nárciszom!!! Gyönyörű lehet! Érdekes, hogy én egyáltalán nem emlékszem gyerekkoromból a Madarak és fák napjára. Sőt, itt Halászban sem "ünnepeltük" sosem, amíg tanítottam, Most sem. :(

Tiffanylda írta...

Tipitá: rég volt, talán azért nem emlékszel!:) Mindenesetre érdekes. Itt még ma is "dívik" az iskolákban ez az ünnep, aminek én örülök!

aranyos fodorka írta...

Honnan tudtátok meg, hogy "most" kell menni ?

Tiffanylda írta...

aranyos fodorka: már egy hete bombázott az onnan származó barátnőnk - édesanyja ott él ma is - és ultimátumot kaptunk, ha nem megyünk eljön értünk és elvisz minket!:)) Szót fogadtunk és nagyon nem bántuk meg!;) Most olvastam, hogy Kámban, a Jeli arborétumban is beindult a rododendronok virágzása, úgyhogy oda is kéne menni, mert fantasztikus!!! Viszont, mi onnan hoztunk néhány szépséget, melyek éppen nálunk is virágba borultak, úgyhogy mi már ezekben gyönyörködünk! DE, valószínű megyünk még, mert az egy hatalmas park és utánozhatatlan, már csak az évei miatt is!

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons