40 kg sárgabarack feldolgozva
Lett rengeteg igazi lekvár kevés barna cukorral, meg pár üveg áfonyás kajszi, mindegyik hmm...
A kopaszból és szőrösből vegyesen egy kis extra mokka, azaz kávés, szintén hmm...:)
A kertben tegnap a paradicsomok kötözését erősítettem meg, mert esőt jósolnak, nehogy leverje!
A kert boldog, olyan, mint sosem volt! Ez a mulcsozós technika nagyon bejött! Ismeritek? Azt hiszem feltettem már a blogomba Ruth néni videóját, tőle tanultuk! :) Aki nem látta volna és kertészkedik, ajánlom! Szeretnék ilyen öregasszony lenni!:D
A sárga patisszonokból és cukkinikből nagyon sokat főztem az idén. A gyerekek rántva szeretik, mi meg szabdzsikba, egyéb zöldekkel.
S ha már szabdzsi - indiai egytál -..., ismét voltunk Krisna búcsúban, mint tavaly is! A gasztronómiájuk elkápráztat, igyekszem beépíteni a menükbe és a biofarm is fantasztikus!
A múltkor a fiúk nem tudtak velünk jönni, mert épp nyaraltak, így Bogival, Domával indultunk. Most meg pont fordítva történt!
Mindenki kedvére játszott...,
,
...nézelődött.
Jómagam letáboroztam a látványkonyha mellett és a kedves főszakács minden rezdülését figyeltem, illetve kérdezgettem, jegyzeteltem, fotóztam.:) Nagyon készséges volt, ismét sok mindent tanultam. Egy egész menüsort lehetett végig enni tetszőleges adományért. Igazán jó üzletnek bizonyult!
Ez a bizonyos "utappam", ami olyan, mint egy palacsinta tészta, de tej és tojás nélkül. Tökéletes pizza elkészítéséhez is. Az más kérdés, hogy "urad dhal" nevű hüvelyest honnan szerzel hozzá!?:))) Itt most azt is kaptam némi pénzmagért, de a boltban már nem így megy...
Győzték sütni, olyan kapós volt! Paradicsom, paprika, cukkini, friss gyömbér volt rajta, de ez opcionális.
Ez a kis lepényke a "naan", ami semmi különös, liszt, joghurt, szódabikarbóna, só - vagy élesztővel is készülhet. Kókusz csatnit kínáltak mellé mártogatni. Nagyon finom volt!!!
A csatniknak rég szerelmese vagyok, szinte minden gyümölcsből csináltam már! Az idén kihagytam - mivel ezt általában hús mellé fogyasztják mártás gyanánt - tele a spájz velük. Húsfogyasztásunk harmadára csökkent. Leginkább vendégeskedés esetén használjuk, vagy etetjük a népet vele, olykor ajándékba visszük.:)
A fenti képből ez a szabdzsi készült. (Nimona, amiben krumpli, paradicsom, zöldborsó a főszereplő.) Egyszerű, gyors és abból a zöldségből főzhető, ami van otthon! Csak a fűszereket kell beszerezni nagy tételben és akár egész évre meg van oldva a főétel!;)
Mindent végig kóstoltunk, de délután betértünk az igazi, fizetős étkezdébe, ahol szintén új dolgokra, ízekre leltünk.
Nem ragozom, szerintem jövőre is elmegyünk, de hogy elmeGYEK, az biztos!:D
Volt benne paradicsom, spenót, csicseriborsó... viszont bab, lencse és fekete szemű menyecske nem...:)))
A legfőbb fotósunk...:D
Ja, hát így könnyű, igaz?:) Csodás képeket készített!
Az elmúlt napokban ezen kívül volt szülinapozás is, természetesen halászlével, együttlevéssel, együtt evéssel...
Történés még, hogy Aranyember újabb szekrényeket készít.., nem tudja abbahagyni!:D Imádjuk a szekrényeit! Meg Őt is, naná!;)
Én éppen üvegezek..., de ezekről legközelebb!
Legyen szép estétek és csodás holnapotok!:)
8 megjegyzés:
Te jó ég mennyi csuda-móka-finomság-újdonság(nekem) :-D
Szóval, Ruth néni nagyon jó :-) a videó nem csak kertészkedőknek nagyon jó! Én is inkább a 99 ember közé tartozom, de nem mondok nemet tanulni tőle. Tiffanylda, Te is így műveled a kerted?
Az indiai receptjeid érdekelnének, főleg mely fűszereket használsz!!!
Szívesen megnézném a szekrényeket is meg a Te üvegjeidet is! :-) Várom a következő bejegyzést! :-)
Kár, hogy a krisnások nem nagyon rendeznek már Pécsett olyan előadást, melynek a vége a kaja-kóstolás. Régebben voltam nem is egy ilyenen. (Aztán lehet, hogy csak én nem tudok róla, s mégis vannak ??) A fesztivál mindig a legforróbb nyáron van - de egyszer azért én is elmennék. Tán nem is kellene nyáron menni - ősszel is lehet körülnézni Krisnavölgyben.
Egyszer én is megkóstolnám azokat a kajákat :) Akkor zajlik az élet továbbra is nálatok :)
huhhh :) nem semmi mennyiséget dolgoztál fel lekvárnak !
áfonyás? kávés? aztaaaa, de finom lehet!
a kisebbik lányom nagyon vevő lenne az indiai kajákra :)
az a nagyon guszta süti receptje érdekelne...
Kavics, én még csak kezdő vagyok Ruth nénihez képest!:) Idén először használtuk a mulcsot és most is oda ürítjük a fűnyírót. Azért jó, mert valóban nem kell kapálni ott, ahol megfelelő vastagságban van. Nem engedi a gyomot érvényesülni és nedves marad a talaj. Azt nem ígérem, hogy ősszel nem ássuk fel és annyira lazán vesszük, mint ő, de próbálkozunk, hiszen nagyon kényelmes módszer!:)))
Az indiai receptekről egyszer írok bővebben. A legfontosabb fűszerek a fekete mustármag, a hing - hagyma helyettesítő - római kömény, garam massala, friss gyömbér, kurkuma, curry, chili... és még biztos van sok. Én leginkább ezeket használom, aminek szintén megvan a fortélya, mert először a fűszereket kell megpirítani - nem mindegyiket, nem mindig -, szóval egy tudomány, ahol én most ovis vagyok.:)))
Aranyosfodorka, valóban tavaly is gutaütős hőségben volt a búcsú!:( Megér egy misét, mindenképp menj el! Ősszel is lesz valami tökfesztivál? Keress rá!
Katikám, neked biztos nagyon furcsa ízvilág lenne, de finom!!!
Igen, igen, megy a pörgés, a NAGY nyári élet!:)
Orsi, ez a süti egy piskóta tekercs, ami cukor nélküli meggylekvárral van töltve, finom, pikáns. Felszeltem, kiraktam vele egy mély - fóliával kibélelt - tálat. Madártejbe zselatint tettem, hozzá felvert kókusztejszínt és aprított gyümölcsöket. Kivit,meggyet, kajszit, őszit, narancsot, ami volt a hűtőben. Belezúdítottam a kirakott tálba - a piskóta tetejére - színültig és letakartam egy kör alakú piskóta lappal. Jól rá kell nyomkodni, hogy a szélek szintben legyenek! Éjszakára ment a hűtőbe. Másnap kiborítottam egy tortalapra, lehúztam róla a fóliát és kész. Lehet díszíteni sok kis francia drazséval, meg bármivel, de nekünk ez nem jár, így is bűnözés volt!:( Vigyáztunk magunkra.:)
Megjegyzés küldése