2018/01/02

Napról, napra

Olvastam egy tibeti szellemi gyakorlatról, amit megosztok veletek így év elején. Aktuális lehet.

Az utat járó szerzetes, jógi, világi ember este lefordítja az üres evőcsészéjét és köszönetet mond mindazért, ami eddig történt az életében. Mivel nem tudja másnap felébred -e, nem tervez. Nincs másnapi teendő, nincs másnap. Nincs múlt és jövő. Csak a jelen pillanat van, melyben ez a kettő összeér. 
Van egy gondolat, amivel aludni tér: amit tudtam, ma is megtettem. Éltem, nem élősködtem. 

És ha mégis van másnap, újra ugyan így tesz. Ez a gyakorlat tanítja őt arra, hogy miként kell remények és félelmek nélkül figyelmes, állandó jelenben létezni. 

Ezzel szemben...

Én ma este már azon görcsölök, hogy hogy fogok holnap orvoshoz menni, ugyanis elkevertem valahol a beutalómat és mielőtt elindulok ebédet kéne főzni, ki tudja, mikor érek haza, de egy boltba is be kell szaladnom  a legfontosabbakért és közben hazahoznám valamelyik unokát is az edzésről..., stb., stb., és már fel is szaladt a pulzusom, kiment az álom a szememből... Nooormális? Biztos, hogy nem!:(

Új év, új fogadalmak, szokások tervbe véve. Nekem tetszik ez a tibeti gyakorlat, megfontolandó! Még ha egészen nem is tudnám megvalósítani, de törekedni lehet rá! Szerintetek?

Kellemes évkezdést minden bekukkantónak! :)


7 megjegyzés:

Éva írta...

Tetszik ez a tibeti gyakorlat. Régebben kaptam "Zsoltárok Példabeszédek" kis könyvecskét abban ehhez hasonló nagyon szép és jó gondolatokat jegyeztem ki ami nagyon sokszor eszembe van! Próbálom gyakorlatban alkalmazni kisebb nagyobb sikerrel:-)) Ott olvastam ehhez hasonló gondolatot: "Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." Azért nyugodtan keresd tovább a beutalódat, szép napot kívánok!

Tipitá írta...

Boldog új esztendőt! :)

Tiffanylda írta...

Köszönöm, Tipitá! Nektek is minden jót!:)

Tiffanylda írta...

Éva, jó lenne elsajátítani ezeket a szép gondolatokat, cselekedeteket, de azt hiszem, akkor lennénk sikeresek, ha Tibetben élnénk. A mi világunk annyira gyors és zajos, hogy elmélkedésre elég kevés a lehetőség. Bár, én ne panaszkodjak!...

aranyos fodorka írta...

Én is úgy gondolom, egy ilyesféle élet-filozófiához nem csak Tibetben kellene élni, hanem ott is kellene megszületni.
Na de talán majd a következő életünkben...
Reménytelen és előre láthatóan teljesíthetetlen célokat meg nem érdemes az embernek maga elé tűzni, mert a kudarc csak tovább rontja a helyzetet.

Tiffanylda írta...

Aranyos fodorka: igazad van, ebbe bele kellett volna születni, de ha már nem így történt?... Várjuk a következő életet! ;)

erdoseva55 írta...

Én úgy beleéltem magam a videóban hallgatott mantrázásba, hogy azt vettem észre, velük mantrázom, énekelek! Nem áll távol tőlem ez az élet, csak nehéz itt megvalósítani De törekedni lehet rá! :)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons