2015/04/07

Ajándék, Dubrovnik 1.

Házassági évfordulós ajándék, amit virágvasárnap hosszú hétvégéjén töltöttünk Dubrovnikban, a valamikori Raguzai Köztársaság központjában, ami 1978-tól az UNESCO KultúrálisVilágörökség része.
Volt szerencsénk többször járni a városban - első külföldi utazásom a szüleimmel és nászutunk helye is - ahova újra és újra visszacsábít minket a felejthetetlen óváros és a soha el nem múló kedves emlékek.
Legutóbb pont virágvasárnapra esett a látogatásunk. Szívmelengető volt az óvárosi emberek családias ünneplése, ezért most célzottan erre a hétvégére jöttünk, hogy ismét együtt tölthessük velük ezt a felejthetetlen napot.

"Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézusnak szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. "

Az időjárás kifejezetten tél végi volt, 10 fok körüli hőmérséklettel, szitáló/szakadó esőkkel és makacs szélviharral. Meleg ruházattal készülve nem hagytuk magunkat eltántorítani eredeti elképzelésünktől.

Hosszú hétvégén reggel 7 körül indultunk és 870 km autózás után délután fél 5-kor értünk célba. Végig rossz idő volt, üresek voltak az utak, autópályák, aminek mi nagyon örültünk.
Fotózni már csak a tenger közeledtével kezdtem, azt is az autóból.




Még soha nem érkeztünk úgy, hogy a dr. Franjo Tudman hidat láttuk volna, pedig tizenéves... Mindig másfelől érkeztünk, ideje volt hát a találkozásnak.

 Nekem tetszik. Nagyon hasonlít a mi Megyeri hidunkra, csak sokkal kisebb.

Az óvárosba érve - hiába szélvihar és eső -, nagyot dobbant a szívünk. :)

Azonnal megtaláltuk az utcát, ahol lakni fogunk.

 A ház tetején van a parkolási lehetőség, kilátással a Lokrum - szigetre.


Ezt láttuk a szobánk ablakából. Nem bántuk a vihart sem, ez a látvány nekünk már megérte!:)


 Esett és fújt...



Belaktuk a szobát, bekapcsoltuk a villanykályhát. A házi néni egy üveg borral kedveskedett nekünk, pedig nem is tudta, hogy ünnepelni jöttünk. Jót tett a felmelegedésünknek!:)


Két óra múlva elállt kicsit az eső, gondoltuk, jót tenne egy séta az egész napos autózás után. Elindultunk a Várba, ami azt jelentette, hogy 191 lépcsőt mentünk lefelé... :) és már ott is voltunk, a csoda helyszínén!





Rajtunk kívül nem sok embert láttunk, de ha igen, akkor japán volt és éppen szelfizett. :)))

Találtunk egy fél órán belül kezdődő koncertet, amire azonnal megvettük a jegyet. Micsoda mázli!:) Addig felmértük a terepet, a programlehetőségeket. Nem kifejezetten múzeumlátogatásra gondoltunk, azokat már többször bejártuk. Pl.. ami kihagyhatatlan, a piac a kikötőben/óvárosban, pálmaszentelés a katedrálisban, egy "tengergyümölcsei" ebéd szintén, jó lenne felmenni a hegyre a libegővel - de ilyen szélviharban? -, kicsit hajókázni, stb., stb., de ha nem megy, az sem baj, elsősorban ünnepelni, pihenni jöttünk, a magunk módján! Majd meglátjuk!

Visszasiettünk a koncert helyszínére. Fantasztikus helyiség! 6-8 m magas kőfalakkal körbevett családiasan kicsi terem, kb. 60 székkel. A falakon ősrégi harsonák díszelegtek, a beugrókban régi kürtök korabeli elrendezésben, díszítéssel. A zenekar székeinek háttámlája egy-egy kifaragott líra, a kottatartójuk közepe pedig egy faragott violinkulcs. A zenekedvelő közönség nagy része- tapasztalataink szerint - zenésztárs, vagy rokon, néhány japán és mi ketten.
Sajnos lemerült az elem a gépemben, nem tudtam fotózni. :( Aranyember telefonján van két kép, amit még nem sikerült megszereznem, de igyekszem pótolni.

A dubrovniki szimfónikusok fúvósai, nagybőgőse és karnagya szerepelt.
Műsoron Gounod: Kis szimfónia
Piazzola: Libertango-ja speciális hangszereléssel - fagott szólóra, hat fúvósra és nagybőgőre.
J.J.Raff: Sinfonietta op.188

Legjobban a Piazzola darab tetszett, ami egyébként is kedvenc, így áthangszerelve pedig kifejezetten különleges volt.

Fél 10 körül lett vége a koncertnek. Nagyon jól éreztük magunkat!:)
Hulla fáradtan - a tíz órás vezetés után -, ámde felemelkedett lélekkel másztunk vissza a 191 lépcsőn és hamarosan úgy aludtunk, mint a bunda!
Csodálatos kezdő nap volt!:)

Mellékelek egy videót a Piazzola darabról eredeti hangszerelésben, ha valaki nem ismerné, hallgassa meg, nem fog csalódni!


Folyt.köv.

Szélmentes, tavaszi napot mindenkinek, a megfelelő ünnepek utáni diétával!:)


6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon sajnálom hogy az előző bejegyzésednél nem tudtam üzenetet hagyni, pedig sokáig kísérleteztem! Gratulálok és kívánok még nagyok sok boldog együtt eltöltött éveket! Csodás helyen voltatok bár az idő nem volt kegyes hozzátok!

erdoseva55 írta...

Szeretettel gratulálok Nektek! Isten éltessen Benneteket együtt nagyon sokáig, örömben, egészségben, szerelemben, szeretetben !
Tudod, nem az idő milyensége számít, hanem a szép emlékek, az együttlét, az öröm, a boldogság! <3

aranyos fodorka írta...

Még így is pompásak a képek, csodás a környezet, a zenéről már nem is szólva.A következő 30-40 évben minden évfordulón leruccanhatnátok ide ! :-)
(P.s. Nem tudod valahogy törölni/letiltani a komment ablakkal egyszerre felugró reklámoldalt ???)

Tiffanylda írta...

A technikáról annyit, hogy nem tudom Éva miért nem tudsz üzenetet hagyni és azt sem, hogy Aranyosf. miért talál felugró reklámokat nálam, mint ahogy ÉN IS NÁLA!!!:( Épp írni akartam, hogy miért van ez? Nekem fogalmam sincs!

Köszönjük a gratulációkat.
Aranyos kicsit túlzottnak tűnik az a "pár év", amit kívánsz:D, de nem baj, álmodozni lehet!:)

MrsSame írta...

Nagyon sok boldogságot kívánok nektek! Csodás helyen jártatok, élvezettel olvastam soraid.
Ui.:Én is sokaknál találkozom reklámmal vagy 1-2 külföldi webshop oldallal. Nem értem miért dobja fel őket.

Tiffanylda írta...

Melinda, köszönjük szépen!:)
Reklám ügyben nem tudok megoldást, ti sokkal okosabbak vagytok ebben, találjátok ki!:)))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons