2015/03/04

A borscs története

Találtam egy nagyon egyszerű receptet, amit ki akartam próbálni. Céklás leves csirkemellel.
Nem igényel túl nagy odafigyelést, gyakorlatilag feltesszük főni az aprított mellet, leszedjük a habját, majd az apróra darabolt céklát hozzátesszük, só, bors és gyöngyözve puhára főzzük.

Ekkor jött az ötlet - és emlékeim sora, milyen fenséges borscs leveseket ettünk anno, mikor még északi pajtásainkhoz jártunk síelni!
Nem gondolkodtam sokáig, elkapott a gépszíj!:) Szerencsére volt itthon minden hozzávaló, így megleptem a családot - és magamat - ezzel a finomsággal.

Érdemes nagyobb fazekat elővenni, mert mint tudjuk, minden korhely étel úgy jó - egyre jobb -, ha áll egy-két napot! Így aztán maradt tegnapra és mára is.

Közben kaptam két köhögős unokát vigyázásra, akikre nem számítottam és nagy volt bennem a drukk, hogy mit szólnak ehhez a - maradék - ételhez, hiszen szokva vannak, hogy kedvükbe járok, ha jönnek főleg, ha betegek...
Szerencsére az étvágyukon nem látszott komoly baj, 11 óra körül erősen érdeklődni kezdtek, hogy mi lesz az ebéd? Próbáltam ködösíteni, hogy tulajdonképpen húsleves... - jaj, de jó, azt szeretjük!:) -, de egy kicsit többféle fűszer van benne... - igen? és milyen? -, meg egy kis cékla is... CÉKLAAAA?:(

Na, itt elveszett a bizalom és gondterhelt arccal várták a harangszót.

Mikor kimertem az ominózus levest, nagy szaglászásba csaptak, majd óvatosan a kanál hegyét merítették csak bele és nyalogatni kezdték. Nem is rossz! - állapították meg. A következő kanálba már sűrűje is jutott. Ebben káposzta is van??? Én a káposztát imádom!... És valahogy így, szépen fokozatosan elkezdték egyre nagyobb kanalakkal enni.
Hamarosan jöttek a dicséretek, hogy ez nagyon finom tényleg, ez lesz a kedvencem a leveseid közül, bár az az igazság, hogy mindig nagyon finomakat készítesz, nem is tudok választani...., lalala.:) Édesek, mindig nagyon megdicsérnek!:)

Röviden, nagy sikere volt nem csak a gyerekek, de felnőttek körében is. Gyorsan bevezetjük, míg az időjárás télies, hiszen most van szezonja.



Íme a recept, ha valaki kipróbálná!

1 egész, csontos csirkemell / marha alaplé

3 kanál olívaolaj
2 közepes sárgarépa
2 közepes cékla
25 dkg savanyú káposzta
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
2 közepes burgonya
2 babérlevél
5-8 szem bors
1-2 tk oregano
fél pohár paradicsomlé
1 tk cukor
só ízlés szerint
tejföl, kapor a tetejére

A mellet csonttal együtt sós vízben feltesszük főni, majd félkészen leszedjük a csontról és apró kockákra vágjuk. (Akinek van 1 liter marha alapleve, azt a legideálisabb még hozzátenni. Lehet leveskocka is, ha nincs kizáró ok!)

A répát, céklát meghámozzuk, majd julienn-re vágjuk.
A káposztát kissé kimossuk, ha túl savanyú lenne és felaprítjuk.

Az olívaolajat egy nagy lábosban felmelegítjük és hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, hagymát, répát, céklát és kevergetés közben pirítani kezdjük 5-10 percig, míg kissé pirulnak, összeesnek.

Felöntjük a csirkemell levével  (erre szánt alaplével, kb. másfél liter), hozzá a paradicsomot, ha  túl sűrű, vizet, hogy jócskán ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babért, oreganot, felforraljuk, majd a lángot egészen alacsonyra véve, kb. egy órán keresztül finoman rotyogtatjuk.

Hozzáadjuk a kockára vágott húst, burgonyát, káposztát, cukrot és még kb. fél órát főzzük.
Kóstolgatni kell, mert ha savanyúbbra vágyunk, esetleg egy kis káposztalé kellhet hozzá, ízlés szerint akár só is.

Tálaláskor egy kanál tejfölt teszünk a tetejére, amit megszórunk kaporral.

Jó étvágyat, jó főzőcskézést mindenkinek, aki belevág!:)

Legyen szép estétek!:) Az enyém az! ;) Ma lett 4 hónapos a Legkisebb!:)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons