2014/09/22

Egy kis alkohol is...

Aki ismer minket tudja, hogy nem vagyunk egy "iszós" népség mégis nosztalgiából kipróbáltuk a zöld dióból készült pálinka készítését.
Barátnőm édesapja nagy mestere volt e tudománynak. Tizenévesként bámultuk, ahogy a nagy, 5 l-es dunsztos üvegek felett "varázsolt".
A darabolt zöld diót leöntötte alkohollal, vagy pálinkával és patika mérlegen hozzámérte a különféle mennyei illatú fűszert - minimum 15 fajtát -, majd hetekig, hónapokig hagyta állni a napon, ill. a hűvösebb szobában. Kóstolgatta - minket, kamaszokat is bevonva az élménybe -, végül leszűrte, üvegekbe töltötte és jól eldugta!:) Pontosabban próbálta jól eldugni, de ez nem mindig sikerült,  mert a család imádta és bizony elég hamar megtalálták. Szerencsére nem egy helyen tartotta, így karácsony estére is jutott belőle.:)
Nekünk - Aranyemberrel - kedves bajai élményeink közé tartozik, a megismerkedésünk idejére...
Géza bácsi sajnos már nincs közöttünk, de a féltett pálinka receptet sikerült a családnak megmenteni és - mint tiszteletbeli családtagok - megkaphattuk az alapreceptet. Nyilván soha nem lesz olyan, mint az a bizonyos eredeti, de legalább hasonlít hozzá.
Ez egyfajta gyomorkeserű, ami a Svéd csepp, Jagermeister, Unicum félék közé sorolható - szerényen -, de szerintem finomabb!:)
Étvágy lesz tőle és talán megfázás, vagy egyéb téli nyavalyák esetére is hasznos lehet.

Szent Iván napján szedtük le a zöld diót igaz, a recept szerint lopni kell:))), de nekünk karnyújtásnyira van több kiló, így ezt nem tartottuk fontosnak.
Végig az előírásnak megfelelően jártunk el és hétvégén végre leszűrtük!
Aranyemberem vásárolt üvegeket, dugót, címkét, úgyhogy megfelelően "adjusztálva" várja a karácsonyt!:) Mennyiségileg pont egy nagy családnak elegendő.

A vasárnapi ebéd előtt ünnepélyes próba - kóstolás volt, mindenki kellőképpen kipirult tőle - mint antialkoholista:) -, készítettem pár képet róla és megpróbálom jól eldugni, mert az ördög nem alszik... Ahogy kóstolgatták, egyre jobban ízlett!:)))
Aki erre jár, szívesen megkínáljuk!
Ezek után az, hogy ismét lecsót tettünk el, meg zakuszkát, gyűjtöttünk 7 rekesz diót - kihasználva a napi esőmentes perceket -, ez már unalmas téma...:)

Ezen kívül Máté névnapját ültük tegnap, a képen csoki tetejű máktorta natúr meggylekvárral töltve... 
Nálunk majdnem minden hétvégére jut egy születés-, vagy névnap!:D

Még a múlt héten készítettem mécsestartókat köszönetképpen bérmálásra felkészítő atyáknak (papoknak) és egyet a Püspök Úrnak. Visszajelzés még nem érkezett.

Hirtelen ennyi a történésekből, folyt. köv., amint lesz időm.

Szép, őszi, esőmentes napokat mindannyiótoknak!:)

2 megjegyzés:

Kavics írta...

De kár, hogy nem tudok arra menni felétek, mert akkor én is szívesen megkóstolnám a "diópájinkátokat"... :-D
Pár éve ittam először a barátnőméknél és antialkoholista létemre igen csak ízlett. Az is házi készítésű, titkos recepttel volt. Hmmm, még most is a számban az íze. :-)
A mécsesek őszies színükkel ismét nagyon tetszenek!
Ma reggelre nálunk beköszöntött az ősz nem túl kedves arca... 8 fokot mutat csak a hőmérő, de lesz még indián nyár... tudom. :-)

Orsi írta...

Istenem, de szépek a mécsestartóid !!!

Az a dijópájinka ránézésre is étvágygerjesztő :)
Ha közelebb laknék, véletlenül arra sétálnék :))

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons