2014/07/22

Történések

               BEFŐZÉS
 40 kg sárgabarack feldolgozva

Lett rengeteg igazi lekvár kevés barna cukorral, meg pár üveg áfonyás kajszi, mindegyik hmm...

A kopaszból és szőrösből vegyesen egy kis extra mokka, azaz kávés, szintén hmm...:)


                  
A kertben tegnap a paradicsomok kötözését erősítettem meg, mert esőt jósolnak, nehogy leverje!















A kert boldog, olyan, mint sosem volt! Ez a mulcsozós technika nagyon bejött! Ismeritek? Azt hiszem feltettem már a blogomba Ruth néni videóját, tőle tanultuk! :) Aki nem látta volna és kertészkedik, ajánlom! Szeretnék ilyen öregasszony lenni!:D


A sárga patisszonokból és cukkinikből nagyon sokat főztem az idén. A gyerekek rántva szeretik, mi meg szabdzsikba, egyéb zöldekkel.


S ha már szabdzsi - indiai egytál -..., ismét voltunk Krisna búcsúban, mint tavaly is! A gasztronómiájuk elkápráztat, igyekszem beépíteni a menükbe és a biofarm is fantasztikus!
A múltkor a fiúk nem tudtak velünk jönni, mert épp nyaraltak, így Bogival, Domával indultunk. Most meg pont fordítva történt!
Mindenki kedvére játszott...,

,


...nézelődött.
Jómagam letáboroztam a látványkonyha mellett és a kedves főszakács minden rezdülését figyeltem, illetve kérdezgettem, jegyzeteltem, fotóztam.:) Nagyon készséges volt, ismét sok mindent tanultam. Egy egész menüsort lehetett végig enni tetszőleges adományért. Igazán jó üzletnek bizonyult!
Ez a bizonyos "utappam", ami olyan, mint egy palacsinta tészta, de tej és tojás nélkül. Tökéletes pizza elkészítéséhez is. Az más kérdés, hogy "urad dhal" nevű hüvelyest honnan szerzel hozzá!?:))) Itt most azt is kaptam némi pénzmagért, de a boltban már nem így megy...
Győzték sütni, olyan kapós volt! Paradicsom, paprika, cukkini, friss gyömbér volt rajta, de ez opcionális.
Ez a kis lepényke a "naan", ami semmi különös, liszt, joghurt, szódabikarbóna, só - vagy élesztővel is készülhet. Kókusz csatnit kínáltak mellé mártogatni. Nagyon finom volt!!!
A csatniknak rég szerelmese vagyok, szinte minden gyümölcsből csináltam már! Az idén kihagytam - mivel ezt általában hús mellé fogyasztják mártás gyanánt - tele a spájz velük. Húsfogyasztásunk harmadára csökkent. Leginkább vendégeskedés esetén használjuk, vagy etetjük a népet vele, olykor ajándékba visszük.:)
A fenti képből ez a szabdzsi készült. (Nimona, amiben krumpli, paradicsom, zöldborsó a főszereplő.) Egyszerű, gyors és abból a zöldségből főzhető, ami van otthon! Csak a fűszereket kell beszerezni nagy tételben és akár egész évre meg van oldva a főétel!;)
Mindent végig kóstoltunk, de délután betértünk az igazi, fizetős étkezdébe, ahol szintén új dolgokra, ízekre leltünk.
Nem ragozom, szerintem jövőre is elmegyünk, de hogy elmeGYEK, az biztos!:D
Ezt az éttermit, másnap itthon elkészítettem... Húúú, de jó volt! Mint az eredeti! Minimum...:D
Volt benne paradicsom, spenót, csicseriborsó... viszont bab, lencse és fekete szemű menyecske nem...:)))
Végül a biofarmon tettünk egy nagy sétát és hallgattuk a nagyon érdekes előadást a talaj előkészítéséről, gyomok elleni védekezésről, növénytársításról, betakarításról, tárolásról..., szóval mindenről, ami a kerttel kapcsolatos. Majdnem elájultam, olyan hőség volt, de érdemes volt kitartani, mert egy csomó hasznos infót kaptunk!
A legfőbb fotósunk...:D
Ja, hát így könnyű, igaz?:) Csodás képeket készített!

Jó kikapcsolódás volt mindannyiunk számára!

Az elmúlt napokban ezen kívül volt szülinapozás is, természetesen halászlével, együttlevéssel, együtt evéssel...
... és diétás tortával, ami nem látszik annak, tudom, pedig az! Egyszer ezt is leírom...

Történés még, hogy Aranyember újabb szekrényeket készít.., nem tudja abbahagyni!:D Imádjuk a szekrényeit! Meg Őt is, naná!;)
Én éppen üvegezek..., de ezekről legközelebb!

Legyen szép estétek és csodás holnapotok!:)

8 megjegyzés:

Kavics írta...

Te jó ég mennyi csuda-móka-finomság-újdonság(nekem) :-D
Szóval, Ruth néni nagyon jó :-) a videó nem csak kertészkedőknek nagyon jó! Én is inkább a 99 ember közé tartozom, de nem mondok nemet tanulni tőle. Tiffanylda, Te is így műveled a kerted?
Az indiai receptjeid érdekelnének, főleg mely fűszereket használsz!!!
Szívesen megnézném a szekrényeket is meg a Te üvegjeidet is! :-) Várom a következő bejegyzést! :-)

aranyos fodorka írta...

Kár, hogy a krisnások nem nagyon rendeznek már Pécsett olyan előadást, melynek a vége a kaja-kóstolás. Régebben voltam nem is egy ilyenen. (Aztán lehet, hogy csak én nem tudok róla, s mégis vannak ??) A fesztivál mindig a legforróbb nyáron van - de egyszer azért én is elmennék. Tán nem is kellene nyáron menni - ősszel is lehet körülnézni Krisnavölgyben.

Kati írta...

Egyszer én is megkóstolnám azokat a kajákat :) Akkor zajlik az élet továbbra is nálatok :)

Orsi írta...

huhhh :) nem semmi mennyiséget dolgoztál fel lekvárnak !

áfonyás? kávés? aztaaaa, de finom lehet!

a kisebbik lányom nagyon vevő lenne az indiai kajákra :)

az a nagyon guszta süti receptje érdekelne...

Tiffanylda írta...

Kavics, én még csak kezdő vagyok Ruth nénihez képest!:) Idén először használtuk a mulcsot és most is oda ürítjük a fűnyírót. Azért jó, mert valóban nem kell kapálni ott, ahol megfelelő vastagságban van. Nem engedi a gyomot érvényesülni és nedves marad a talaj. Azt nem ígérem, hogy ősszel nem ássuk fel és annyira lazán vesszük, mint ő, de próbálkozunk, hiszen nagyon kényelmes módszer!:)))
Az indiai receptekről egyszer írok bővebben. A legfontosabb fűszerek a fekete mustármag, a hing - hagyma helyettesítő - római kömény, garam massala, friss gyömbér, kurkuma, curry, chili... és még biztos van sok. Én leginkább ezeket használom, aminek szintén megvan a fortélya, mert először a fűszereket kell megpirítani - nem mindegyiket, nem mindig -, szóval egy tudomány, ahol én most ovis vagyok.:)))

Tiffanylda írta...

Aranyosfodorka, valóban tavaly is gutaütős hőségben volt a búcsú!:( Megér egy misét, mindenképp menj el! Ősszel is lesz valami tökfesztivál? Keress rá!

Tiffanylda írta...

Katikám, neked biztos nagyon furcsa ízvilág lenne, de finom!!!
Igen, igen, megy a pörgés, a NAGY nyári élet!:)

Tiffanylda írta...

Orsi, ez a süti egy piskóta tekercs, ami cukor nélküli meggylekvárral van töltve, finom, pikáns. Felszeltem, kiraktam vele egy mély - fóliával kibélelt - tálat. Madártejbe zselatint tettem, hozzá felvert kókusztejszínt és aprított gyümölcsöket. Kivit,meggyet, kajszit, őszit, narancsot, ami volt a hűtőben. Belezúdítottam a kirakott tálba - a piskóta tetejére - színültig és letakartam egy kör alakú piskóta lappal. Jól rá kell nyomkodni, hogy a szélek szintben legyenek! Éjszakára ment a hűtőbe. Másnap kiborítottam egy tortalapra, lehúztam róla a fóliát és kész. Lehet díszíteni sok kis francia drazséval, meg bármivel, de nekünk ez nem jár, így is bűnözés volt!:( Vigyáztunk magunkra.:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons