2014/03/23

Medvehagymázás

Tegnap szinte nyárias időre ébredtünk - leszámítva a szelet, de az hamarosan alábbhagyott.
Mivel megkaptam a három fiút, ki kellett találnom nekik egy kis programot, beépítve az enyémet is, ami sürgős medvehagyma szüret volt, mert hamarosan elöregszik...
Gyorsan elkészítettem a levest, bekevertem a palacsinta tésztát és mire ők elkészültek, előálltam a pontos programmal. A párbeszéd így hangzott közöttünk:

- Orfűre megyünk, szedünk egy kis medvehagymát...- kezdtem én.
- Jaj, neee!:( Pont most, mikor ilyen szép idő van, miért kell medvehagymát szedni?
- Gondoltam, csinálok pogácsát uzsonnára és tennék belőle a tésztájába, mert úgy még finomabb!
- Az jó lenne tényleg..., na jó, akkor  menjünk!:)

Beültünk az autóba és már kezdték a "finomítást, pontosítást"...

- Ugye nem kell sok a pogácsába, csak pár szál?
- Azt gondoltam, hogy mindenki szed pár szálat, jól megvizslatja, nehogy gyöngyvirág legyen..., és van      nálam dunsztgumi,  húszasával begumizzátok, így szép csokrokat kapunk, nem törjük össze.
- Húszasávaaal?:( Na, jó, végül is az nem sok! Mindenki húsz szálat szed?
- Mondjuk... De mit szólnátok egy olyan játékhoz, hogy ahány csokrot szedsz, annyi palacsintát kapsz ebédre? :)))
- Palacsintaaaaaaaaaa??? :) Nem is mondtad, hogy az lesz az ebéd! Hurrá!!! Én legalább 200-at szedek!:)

Ettől kezdve ment a szorzás, osztás. Mikor a helyszínre értünk és meglátták, milyen tömegesen nő, szinte rohantak fel a dombtetőre.

Pillanatok alatt gyűltek a csokrocskák. A végén odáig süllyedtek, hogy inkább negyvenesével kötözték, hiszen annyi volt, hogy egy helyben egy egész gyógynövény boltot elláthattunk volna!:) Tizen... csokrokat szedtek, aztán már nem is számolták. Így lett a feladatból játék.

Egy órát szüreteltünk, majd ebédig sétáltunk. Sajnáltuk, hogy nem fürdőruhában mentünk, mert így csak az arcunk sült le. :D

Otthon lemértük a zsákmányt, pont két kiló lett, amiből sok mindent lehet csinálni. Felvagdosva vajban, zsírban eltenni, lefagyasztani, pesztót készíteni, stb. Ma elkezdtem a feldolgozását, de nem jutottam a végére.

Elkészült a palacsinta is, mindenkinek jutott bőven, de annyit senki nem tudott enni belőle, amennyi járt volna a medvehagyma szüretelésért!:) Szerencsére senkit nem zavar, hogy cukor nélküli lekvárral van töltve.

A pogi is elkészült, egy kis aszalt paradicsom is került bele. Joghurttal ették uzsonnára. Kész állapotában már nem tudtam lefotózni...:)

Remélem, ti is kihasználtátok a szép idő adta lehetőségeket! Sajnos, a mai már nem volt zavartalan, délután esett egy kevés, de sok kéne, mert borzasztó száraz a föld, nem lehet ültetni, vetni, kertészkedni...
Láttatok már ilyen szépséges növényt? Ki tudja, mi ez?

Zökkenőmentes hétkezdést kívánok minden bekukkantónak!:)  

15 megjegyzés:

Kati írta...

Jajj, de jó nektek:) Én már vagy 2 éve vadászom a medvehagymát, de sohasem jutok hozzá.Állítólag a marosvásárhelyi piacon árulják, de hát oda se tudok mindennap bemenni.
Aranyosak az unokáid :) Azt a szép virágot nem ismerem, sajnos.

Piros írta...

Látszik ki a jó pedagógus !!!
A bloggod végén mindig megéhezem.

Kavics írta...

Üdvözöllek!
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hipoglossum) amit találtatok. Szigorúan védett növény!!!
Sok szép medvehagymát gyűjtöttetek. mi is nagyon szeretjük, különösen pesztónak.
Üdv. Kavics

@X írta...

Nem kritika!-hogy kimaradt ?- Esetleg a kullancsokkal mi volt a helyzet ?

batorba írta...

Szio! Áldott a mami ötletessége.:-) És még milyen jó kis móka is lett belöle. Én is imádok a gyerekekkel "beszerzö" körútra menni.:-) Kár, hogy nálunk nincs medvehagyma. Talán a gyöngyösi piacon van...de mostanában még oda sem jutottam be.:-(

Kivánok további szép napokat nektek. Nálunk most esik az esö, és ugyan kell az esö, de jobb lett volna mondjuk holnap, mert a veteményesünk még nem áll sehogy. Párom csak szombaton jött haza és mlg csak a rotálásig jutottunk.:-(

Remélem a héten azért még lesz szép idö!

Puszi nektek

Csilla

ancsapancsa írta...

Mi is próbáltunk a környéken medvehagymát felkutatni, nagyon jó idő is volt hozzá, de sajnos medvehagyma az nem. Haza felé megálltam egy zöldségesnél, árvácska töveket venni, mikor bementem fizetni a boltba itt volt a medvehagyma 200.-ért / csomag, da akkora csomag volt, hogy két marokkal tudtam átfogni. Gyorsan vettem 4 csomagot, így nem mentünk haza medvehagyma nélkül. Este mostem, szárítottam, aprítottam, és lefagasztottam. Holnapra pestot tervezek, csak kell vennem hozzá tökmagot. Nekem tökmaggal, tökmagolajjal az igazi.

ancsapancsa írta...

Jól van! Össze-vissza kalimpálok a klaviatúrán!

Tiffanylda írta...

Kati, nagyon szívesen küldök neked, ha gondolod! Vajon mennyi idő alatt ér el hozzátok?

Piros, én már nem vagyok pedagógus - hála az égnek -, nagyon nem szeretnék most az lenni, több ok miatt... Itthon is használhatók a régi trükkök!;)

Kavics, szeretettel köszöntelek a blogomban!:) Köszi a megfejtést! Igazából én is sejtettem, hogy ez ruszkusz, mivel a férjem erdész volt és mindig erdőben éltünk, sok került a kezembe. Azonban ez nem az a fajta! Én egy szúrós, tüskés, megközelíthetetlent használtam olykor koszorúhoz... Tudom, hogy védett. Mostani házunk környékén már nincs olyan, csak ez, amit egyébként nem bántunk.:)
Ajánlok egy szép írást, ha van kedved, olvasd el! http://epa.oszk.hu/01000/01014/00069/pdf/EPA01014_hid_2010_04_003-008.pdf
Máskor is gyere!!!;)

@X, minket a kullancsok már nem szeretnek!:) Egyébként nem volt egy darab sem.

Csilla, neked is küldök szívesen a hagymából, csak szólj! A kerttel mi se állunk túl jól, mert száraz a föld, nem érdemes veteményezni, elszáradnak a magok!

Ancsa, jó ötlet a tökmag, talán még készítek egy olyan adagot is! Kösz az ötletet és hogy benéztél!:)

Kavics írta...

Kedves TiffanyIda! Köszönöm a szíves meghívást, jövök máskor is, elmentettem az oldalad! A téma, amikről írsz mind közeláll hozzám (én is hasonlókkal foglalkozom www.bessyke.blogspot.hu)
A csodabogyó meghatározáshoz találtam egy linket, ennek segítségével biztos be tudod azonosítani, hogy miről is van szó: http://www.erdeszetilapok.hu/?page=arch_view&id=7518
Szép napot! Kavics :-)

Kavics írta...

Majdnem elfelejtettem! Nagyon köszönöm a linket a ruszkuszról!!! Elgondolkodtató írás!

Tiffanylda írta...

Kedves Kavics, örülök, hogy tetszett! Nagyon szeretnék bejelentkezni a blogodra, de nem engedi!:( Üzenetet sem tudok hagyni... Béna vagyok általában ilyesmihez, de ennyire még sosem sikerült!:(

Kavics írta...

Próbáltad a "Feliratkozás a webhelyre" ikonra kattintást? Sokára (nálam) megjelenik egy új ablak, ott a "További beállítások" -ra kattintani, majd a "Követés" ikon - és már fel is iratkoztál :-)

Orsi írta...

Szia Tiffanylda:) Kavicstól kerültem el ide hozzád, nagyon kedvemre való blog :)

Csatlakoznék egyébként a feliratkozás témához. Valamiért nem engedi a rendszer, azt írja ki: "Sajnáljuk...

Nem sikerült a kérés teljesítése. Próbálkozzon újra, vagy térjen vissza később."

Kavics írta...

Szia Orsi!:-)
Nekem is ezt írja ki: "Sajnos..."
Akkor kattints a "További beállításokra" és onnan már fel tudsz jelentkezni! Nálam működik :-)

Tiffanylda írta...

kyOrsi, örülök neked, gyere, ha találsz kedvedre való dolgokat!:) Te is elérhetetlen vagy!:)))

Kavics, úgy csinálom, ahogy írtad, de még nem jött elő a "további beállítások"...:( Ma ráállítom a gépet, amíg főzök!:)

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons