2013/10/08

Kívánságra

Köszönöm a tegnapi érdeklődést, örülök, hogy még páran vagytok és jöttök! :)

Ami a recepteket illeti, egy csomót a netről szedtem és átalakítottam a mi szájízünkre, illetve Krisna - völgyből is hoztam finomságokat, amit napi szinten beépítettem a menübe.

Kezdjük ott, hogy amikor mi belevágtunk ebbe a diétába - elsősorban egy nagyon durva laboreredmény és nem mellesleg felesleges zsírpárnák lerakódása miatt  -, böngészni kezdtük az ezzel kapcsolatos szakirodalmat, könyveket, internetet, mindent bevetve. Oda jutottunk, hogy a napi édesség adagunk - amivel hajlamosak vagyunk esténként kényeztetni magunkat , "mert megérdemeljük" alapon! - abnormális!!!
Ez februárban történt. Hirtelen nem tudtuk feladni, csak fokozatosan mérsékelni, vagyis a teába tettünk még egy kevés cukrot, vagy mézet, de mivel nem volt elég szirupos, már annyira nem is ízlett!:(
Mellesleg jegyzem meg, hogy képesek voltunk egy hónapban 10kg cukrot elfogyasztani teába, sütikbe, egyéb főzésekhez felhasználva... Ezt főleg azért írom, hogy számoljunk, mi a drága és mi olcsóbb...
Lényeg, hogy szép lassan elhagytuk a cukrot, mézet - én allergiás vagyok rá - és vettünk helyette egy kiló lágy, sötétbarna nádcukrot - 1100Ft -, azt használom hónapok óta, ha valamihez kell, de a fele megvan még! Kicsit karamelles, vagy füstös? bukéja van - de finom! - egyáltalán nem zavaró!

A második, amit száműztünk az étrendből, a fehér liszt. Nagyon sok rosszat hallottam róla! Épp itt volt Norvégiából egyik kedves barátnőm, amikor friss, fehér, még langyos császárzsömlét vettünk a vacsorához. Csodálkozva nézte, hogy mi nem vesszük észre, milyen "mesterségesen fehér" belül..., ez nem normális! Nekünk természetes volt, nem is gondolkodtunk ezen. Azt mondta, náluk már rég betiltották a fehér lisztet!!! Norvégiában...
Ezen elgondolkodtunk. Mi imádtuk az Aranycipó Ludwig kenyerét, de egyre drágább lett, már 600Ft körül járt, mikor leszoktunk róla.
Mára, minden pékárúról leszoktunk, ami a boltokban kapható. Egy héten 2-3 alkalommal sütök kenyeret, ami egy hét múlva is pont olyan, mint első nap, csak mi megesszük előbb!:)  Vacsorához fogyasztjuk.
Ne higgyétek, hogy strapás! Élesztő helyett szódabikarbónát használok, nem kell keleszteni, csak összegyúrni, ami kb. 5 perc, plusz 40 perc a sütés. Isteni!!!
Most nem megyek bele a kenyérsütésbe, mert mást ígértem, csak annyit, hogy a tönkölybúzás és a sárgarépás-durumos a bevált és kedvenc kenyerünk. Igen, drága a liszt, a tönköly 4-5-600 is lehet/kg, a durum 300 körül, de mondjuk 1000Ft lisztből 4 kenyeret sütök! Részletek később.

Ezen kívül rengeteg zöldségfélét fogyasztunk! Az előző életvitelünkhöz képest, ipari mennyiséget! :)
2 cékla, 3-4 répa gyümölcscentrifugázva, kb. kiad egy vizespohár levet, amit minden nap lehörpintünk. Ez az alap! Igazából először lereszeltem, de kazalnyi volt,  Aranyember időben soknak tartotta a fogyasztását és vett egy komoly gyümölcscentrifugát. A megmaradt száraz anyagot - rostot - így sem ússza meg, mert belecsempészem a zöldséges fasírtokba, nasikba és amibe csak lehet!

Jó dolgunk van, hogy a kertben sokféle zöldség megterem / megtermett. DE, ennek ellenére, piacra járok, mert van, amit meg kell vennem, pl. brokkoli, ami az egyik legfontosabb esetünkben! Finom nyersen, salátának. A rózsák végét levágom, fokhagymás joghurttal leöntöm, pirított tökmaggal megszórom és kész.

A visszamaradt szárát megpárolom és villával összetöröm, mehet hozzá pluszban bármilyen párolt zöldség, tojás, zabpehely és kanalanként forró teflonba teszem. Ellapogatom, sütöm, megfordítom. Ehhez is bármilyen saláta jó, köret fölösleges.

Már írtam is recepteket!:)

Még egy fontos dolog, a zsiradék, ill. olaj!!! Konkrét leszek: semmi zsír és mindenféle hidegen sajtolt olaj.
Pl. extraszűz olíva, tökmag, lenmag, stb. Igen, drága! DE mennyibe kerül, ha veszel 1 literrel a legolcsóbb, ki tudja miből készültből és mondjuk rántott húst sütsz, vagy lángost, fánkot, bármit... Mennyi marad belőle? Vagy felhasználod újra?:( Hosszan lehetne erről beszélgetni!
Számításaink szerint nem drágább a mi mostani étkezésünk, mint ami volt!!!
Húst heti 1-2 alkalommal eszünk szeletnyi csirkemellett, ill. bármilyen halat, másnapokon vacsorára szardíniát, tonhalat. Száműztünk minden mást.
Tojás, joghurt, lefölözött, házi tejből készített túró és abból készült sajt is fogy!

Valójában egyfogásos kajákat készítek, a leves elfelejtődött. Töklevest és gyümölcslevest készítettem többször is a nyáron, az üdítő, könnyű étel, de már nem nagyon vágyunk pl. kolbászos krumplilevesre. Pontosabban, el tudnánk képzelni, persze, de biztos vagyok benne, hogy a gyomrunknak már nem lenne az igazi! A halászlé az egyetlen, amit még el tudnánk képzelni, ha belegebedünk is!:)))

Rengeteget tudnék erről írni, mármint a saját tapasztalatainkról, a kísérletezésről, az átmenetről, a megszokásról, miket fogyasztunk még rendszeresen, stb... Egy biztos, Aranyember úgy eszi a reformot és úgy dicséri, hogy még ma se merem komolyan venni, csak mosolygok! :))) A régi főztömet is mindig dicsérte, mert Ő ilyen...:) Azt mondja, nem is érti, hogy eddig miért voltunk ennyire szkeptikusak ezekkel az ételekkel szemben és miért nem fogyasztottuk? Nagyon elégedett és jóllakott!:)
Ami a legfontosabb, hogy a laboreredmények óriásit változtak a kezdetek óta, 99%-ban hibátlanok. A legújabb eredményt a napokban várjuk, ezért nem írok 100%-ot. A súlyunk átlagban 8 kg-mal kevesebb és már ettől is remekül érezzük magunkat!:) A ház körüli tennivalók - főleg most, a betakarítás és átalakítás idején - megmozgatnak minket, úgyhogy fizikálisan is fitten tartjuk magunkat.
Sokat írtam erről, biztos unalmas is, úgyhogy ha valakit a továbbiakban érdekel, majd kérdez!:)

Na, akkor érkezzünk el a tegnapi fotókhoz és receptekhez!
Az első képen a szivárványos kölest láthatjátok, amit konyhatündér blogján találtam és kicsit átalakítottam, kihagytam ami nem volt itthon.
Hozzávalók
köles
paprika (piros, sárga)
sárgarépa
cukkini (zöld, sárga)
lilahagyma
szezámmag
olívaolaj
A kölest megfőztem (1 rész köles, 3 rész víz). A paprikát, sárgarépát,  lilahagymát,  felkockáztam és a köleshez adtam. A cukkinit nagyobb kockákra vágtam, felhevítettem egy serpenyőt, majd 1 kanál olívaolajon hirtelen megpirítottam (épp csak hogy megfogja a széleit, de még élénkzöld / sárga, meg ropogós maradjon), majd lehúztam a tűzről és meghintettem szezámmaggal. A kihűlt cukkinit a zöldséges köleshez adtam, finoman átforgattam és már kész is!

A második képen töltött krumplit láthattok, nagyon egyszerű, abból főzd, ami van otthon!
Hozzávalók:
krumpli
vegyeszöldség (mexikói, bármi)
füstöltsajt (bármilyen is jó)
körte (alma, akármi...)
A krumplit héjában megfőztem, hámoztam, kettévágtam, kikapartam a belsejét - megettem:) - és megtöltöttem az előző napról maradt párolt zöldséggel, amin egy kis oregano, só és bors volt. Megszórtam friss petrezselyemzölddel. Kevés füstölt sajtot tettem mindegyik csónakra - szalonna helyett -, s mivel kezemügyében volt egy körte, kis cikkeket szeltem rá, majd forró sütőbe toltam és a sajt olvadásáig, pirulásáig hagytam sülni.
Mehet mellé ubisali, vagy jégsali, mert kell a friss zöldség!

A következő képen a kétféle cukkini, padlizsán kockára van vágva, olíván megfuttatva, kicsit párolva és kész! Megszórtam fekete és fehér szezámmaggal, ennyi. Imádnivaló, így, magában! Próbáljátok ki!

A banánnal töltött lekváros palacsinta is megér egy misét!:) Csak ha azt mondom, hogy egy szem cukor sincs benne, lehet, hogy nem kezdesz hozzá!;)
Nagyon egyszerű! Sovány tejből és szódából készíted a palacsintatésztát, kisütöd és megkened meggylekvárral - ez volt a cukor nélküli lekvár első próbája! -, ráteszel egy félbevágott banánt - az adja az édeset -, feltekered és jó étvágyat! :)
Utolsó a rakott zöldség, amit már nem is tudom honnan szedtem, de nagyon finom! Elnézést a tulajdonostól, hogy nem említem meg a nevét!...
Nekünk ez két napra volt elegendő.
Hozzávalók:
2-2 kisebb cukkini ill. padlizsán
2 fej hagyma
6-8 paradicsom
20 dkg reszelt sajt
2 dl sovány tejföl
2 tojás
1 dl olívaolaj
oreganó
bazsalikom

bors
A padlizsánt és a hagymát meghámozzuk, vékonyra szeljük. A cukkinit és a paradicsomot nem hámozzuk, csak szeleteljük.
Egy közepes jénai alját kikenjük olívával, belerakjuk az első padlizsán réteget és megsózzuk,
rá a cukkini réteg, sózás,
hagyma, sózás,
paradicsom, sózás,
fűszerezés oregánó, bazsalikom bőven és borsot is darálunk rá.
Reszelt sajttal megszórjuk és
kezdjük újból padlizsán, só, stb..., még egy réteg jön rá, paradicsommal zárunk.
Kicsit lenyomkodjuk - hajlamos kifutni, mert levet ereszt - és a maradék sajtot a tejföllel, tojással elkeverve ráöntjük a tetejére.
Előmelegített sütőben, közepes lángnál sütjük. ISTENI!:)

Többet most nem írok.

Jó étvágyat mindenkinek, aki kipróbálja! Majd számoljatok be róla, hogy ízlett, ha úgy alakul!...
De jó ez az üveges blog, nem?:))) Megyek is, keresek egy talpalatnyit, ahol angyalozok...

Legyen gyönyörű napotok!:) 

6 megjegyzés:

Ilona írta...

Hasonló okokból kezdtem én is a "diétázást", cukor száműzve, a többi csökkentve, mínusz 6 kilónál tartok. Nagyon köszönöm a recepteket, mindenképpen ki fogom próbálni mindet.

l.móni írta...

Olyan jó, hogy újra jössz és írsz a blogba, már nagyon hiányoztak a szavaid.
Szuper, hogy így tudjátok tartani a diétát, hogy lelkileg és testileg is fittek lettetek :)
Érdekes, Én is ezt a diétát tartom április óta. Semmi cukor és semmi fehér liszt. Én a kenyeret rozslisztből csinálom és kevés kefirt teszek bele, úgy is Isteni finom.

Ui: A Tőled kapott mécses még mindig sláger az esti rutin része, hogy meggyújtjuk és énekelünk mellette :)

Kati írta...

Szia:) De jó hallani rólatok:) Örvendek, hogy mindketten jól vagytok:) Kb. én is ezen a diétán vagyok már több mint egy éve, bár a cukrot nem száműztem teljesen, de a -15 kg még nem futott vissza, szerencsére:)
Én még a leveseket nem tudtam elhagyni, de egyre lightosabban készítem úgymond:)
Nagyon finomakat ettetek azért:)
Puszi:)

Piros írta...

Nagyon jók ezek a receptek ! Ha mindenki átveszi öket, jól fog járni az egészségügy !!
Mi már régen hasonlóan (de nem ennyire sazigorúan) étkezünk - persze nem saját termelt zöldségekkel.

trollanyu írta...

Mindegyik szuper, végigenném az egészet, bár a legtöbbjét nem ehetem most, pedig a túró, sajt, tejföl az olyan finom, de talán mire eljutok újra már lehet:) Állítólag klóros, brómos és peroxidos lisztfehérítés be van tiltva azunióban, de én nem hiszem hogy ezt mindenhol így lenne, különben mi a fásztol lenne olyan vakítóan fehér a színe. Na meg miért penészesednek meg már 2-3 nap után a bolti kenyerek? Szerintem direkt csinálják, hogy vegyél másikat, a házi meg akár 1 hétig is ugyanolyan:) Puszi

Vicuska írta...

Drága Ildikó! Szinte áhítattal olvastam soraidat, szívből örülök a jó eredményeiteknek!!! Gratulálok ehhez az életmódváltáshoz- lám, mégis fejben dől el minden, hiszen élvezettel fogyasztjátok mindazt (elkészítésénél fáradtságot nem kímélve), ami egészséges, még ha szokatlan is. Örömmel olvastalak, és átveszek pár jó ötletet. Végül is a betegségeket megelőzni is lehet, nemcsak gyógyítani :) Puszillak!!!!
Szeretettel- Vicuska

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons