2013/10/25

Fetás "csónakos" :)

Mielőtt nekilátnátok megsütni az előző bejegyzésemben említett finomságot, leírnám, hogy én hogy készítettem el, mert ez nem az eredeti recept, mindig variálok. Ti is tegyétek ezt a saját ízlésetek szerint!
Az én tálam nagy és ennek ellenére tészta és töltelék is maradt, amiből egy zöldséges tekercset csináltam. Ezt csak tájékoztató jelleggel írom...

A tésztához kell:
30 dkg durum / tönkölyliszt vegyesen (vagy sima, ha úgy akarod)
1 nagyon csapott tk. szódabikarbóna
1 tk. só
2 ek. olaj
1 dl víz + amennyit felvesz...

A töltelékhez:
20 dkg  krémfehérsajt, vagy Feta
2 kanál joghurt
2 kanál olaj
bors, csili, minimál só, mert a sajt sós!
1-1 különböző színű paprika - összesen 3db - összeaprítva
esetemben maradék párolt zöldség ( mexikói) 4-5 kanálnyi
petrezselyem aprítva, vagy bármilyen zöldfűszer, pl. oregano, bazsalikom
2 gerezd fokhagyma összetörve
reszelt sajt ízlés szerinti minőségű és mennyiségű - eredetileg parmezán
díszítéshez félbevágott olívabogyók

Kevés olajon megpirítom a paprikát, hozzáadom a fokhagymát, kevés sót, borsot, zöldfűszert és ha nincs maradék párolt zöldségem, akkor ehhez öntve párolok! Bármi lehet, brokkoli is, ami van otthon!
Amikor kész, félrehúzom és hagyom hűlni.

Elkészítem a tésztát, vagyis a hozzávalókat egy tálba teszem és összegyúrom - esetlegesen pótolva a vizet -, hogy finom, lágy tésztát kapjak, amiben meglátszik az ujjam nyoma, rátehénkedés nélkül... Ezt félreteszem egy kis pihenőre.
A görög jellegű sajtot villával összetöröm, hozzá  a joghurtot, fokhagymát, olajat, igény szerint fűszerezem csilivel, borssal.
Amikor a zöldséges gezemicénk kihűlt, rászórjuk a parmezánfélét és összekeverjük az imént leírt sajtos kotyvasszal, megkóstoljuk, hogy valóban olyan jó-e, mint ahogy azt gondoljuk!? Nagyon jó, ez biztos!


Nos, akkor begyújtom a sütőt kb. 200 fokra, s míg melegszik, vékonyra nyújtom a tésztát.
A legnagyobb pogiszaggatóval körlapokat vágok és a közepükre halmozok - max. egy tk.- tölteléket, majd csónakot formázok belőle. Lehet, hogy eggyel kisebb méretű szaggató is elég lesz, majd meglátjátok!
Az első csónakok elég bénák lesznek, de gyorsan belejön az ember!
Olajozott tűzállótálba teszem - nem túl nagyba! -, némi takarással. Ez egy kicsit macerás, de az első öt után ez is rutinszerűen beindul! :) Mikor tele a tálad - meg a... hócipőd :) -, szépen lekened olajjal és mindegyik csónakba ültetsz egy fél olívabogyót.

Kicsit gyönyörködsz benne - mert egy igazi, esztétikai élmény lesz, meglátod - és besuttyantod a sütőbe, pirulásig. Mikor összeszottyad a tetején a bogyó, akkor biztos hogy jó! Sajnos, erről nincs fotóm, mert nem volt rá idő...
Hidegen, melegen, bárhogy, bármikor fogyasztható, nem fogsz csalódni benne! Nálunk pillanatok alatt elfogyott, de mi nem vagyunk egy "normális" család! :))))

Nekem a tésztából maradt, így azt felhasználtam egy zöldséges tekercshez.

Indul a krisnás projekt, ami nagyon-nagyon finom, igyekszem hozni a recepteket!

Gyönyörű nap lesz holnap - hozzánk jön a vízvezeték szerelő :( - töltsétek a szabadban minden időtöket, amíg csak lehet!:)

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Köszi ! Ezt holnap kipróbálom.
(Hozzám is jön a vízvezeték-szerelő a jövő héten. :-(
(Bojlercsere 60 ezer + a szerelés díja)

Tselszi írta...

A csonakos tal es a recept nagyon tetszik,a leirasa meg jobban! :)

Piros írta...

Okvetlen ki fogom próbálni és remélem olyan szépre fog sikerülni mint a tiéd.

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons