Tegnap este hoztuk, ma nekiestünk nagycsaládilag és 42 üveg lekvárral zártunk.
Reform lekvárok készültek - pl.müzlibe - 12 üveggel, amibe nem került cukor, csak két üveg régi, sűrű kajszilekvár. Összeforraltuk és a felét, kifőzött üvegekbe töltve gyorsan paplanok, pokrócok közé rejtettük.
A másik feléhez - egy hirtelen jött ötlet által - két kiló - fagyasztóból előkapott - epret szórtunk.:)
Hmmm, micsoda illata lett!:) Ezt is felforraltuk és ment a többiek után, a dunsztba!
Két üvegre valót hagytunk, amibe pár szem aszalt szilvát szórtunk.
Alig várom a telet, hogy kibonthassam és egy kanálnyit rácsurgassak a reggeli müzlimre, vagy rákenjem egy diétás sütire!:)
Kevesebb az üvegek száma, mert rengeteg cukrot kihagytunk, amit eddig minden évben belefőztünk. Úgy gondolom, nem csak anyagilag, de egészségileg is jobban jártunk ezzel az eljárással!
Irány a piac, próbáljátok ki ti is!:)
Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek, aki erre jár!:)
9 megjegyzés:
DRága Ildi!
De sokat gondolok rád és olvasva a bejegyzésed, azt éreztem, hogy irnom kell! Hihetetlen ez a vitalitásod és még mindig csodálód vagyok!:-)))
Jó lett volna nekünk is sárgabarack lekvár...de már nem fér az idömbe...megyünk nyaralni. De lehet még utána??? Mert a nagycsajomnak ez a kedvenc lekvárja.:-)
A meggyet meg már én is kipipáltam. Söt a savanyú uborkát is. Már van 25 éveggel, meg egy nagcsomó reszelve...No meg a hütöben várakozik a kovászos...de nem sokáig, mert mindenki szereti...és fogy.:-)))
Kivánok neked minden jót és további jó befözést(is). De pihenj is!:-)
Puszi
Kedves Drusza!
Én múlt héten főztem a sárgabarackból lekvárt, én bele tettem az írt cukor mennyiséget, de jövőre tuti kipróbálom egészségesebben is :) Köszönöm az ötletet!
Szép napot! Ildi
Nagyon aranyosak a fiúk ahogy "dolgoznak". De jó sok lekvárotok lesz, bár nagy a család. Általában én is próbálok kevesebb cukrot tenni hozzá mint ami az előírás hisz a gyümölcs is édes. Nagyon finomak lehetnek így ahogy ízesítettétek. Szép hétvégét kívánok nektek!Pihenjél is azért néha!
Ne felejtsd el megírni, milyenek lettek a "mix"-ek. Még sosem próbáltam, leszámítva az őszibarackos-szilvát. De az az érzésem, nem lehetnek rosszak.
Nagy kár, hogy az egészséges cukrok szinte megfizethetetlenül drágák...
Éva, a lekvárból sohasem elég!:) A fiúk aranyosan segítenek, ki lelkesen, ki kevésbé, de ott vannak és ez jó.
Ajánlom a kevesebb cukrot, pont olyan finom!
Aranyosfodorka, természetesen megírom, hogy milyen lett, de már forrón is jó volt!:)))
Bizony, nagyon drágák ezek a cukrok, de kevesebbet tettünk bele és kiszámoltuk, 507Ft-ra jön ki egy üveg lekvár. Szerintem megéri, mert HÁZI és tudjuk, mi van benne!!! Az üstözés hangulatáról és a közös munka élvezetéről nem is beszélve!:D
Mennyi finom dzsemet főztetek, hm az eperrel meg az aszalt szilvával is isteni lehet:)
Mi is kifőztünk 10 kg-ot már a Párom nagyszüleinek kertjéből, tegnap meg az öcsém hozott 20 kg-ot a piacról, ma az készül, csak közbe én még babanézőbe is készülök:)
Szép hétvégét, puszillak:)
Faradhatatlanok vagytok!! nem birnam ki telig,szerintem Ti is csak megkostoltok egy uvegecskevel addig :)
Mmm az a pécsi kajszi de finom volt, amit egyszer adtál, most is érzem még az izét ! Sajnos nálunk olyan éretlen és drága a gyümölcs, hogy csak kész lekvárt eszünk, ami meg sem közeliti a házit.
Nagyon szorgalmasak vagytok mindanyian !
Puszi
Megjegyzés küldése