2013/07/13

Eltettük...

... télire a 60 kg kajszit.
Tegnap este hoztuk, ma nekiestünk nagycsaládilag és 42 üveg lekvárral zártunk.



Reform lekvárok készültek - pl.müzlibe - 12 üveggel, amibe nem került cukor, csak két üveg régi, sűrű kajszilekvár. Összeforraltuk és a felét, kifőzött üvegekbe töltve gyorsan paplanok, pokrócok közé rejtettük.

A másik feléhez - egy hirtelen jött ötlet által - két kiló - fagyasztóból előkapott - epret szórtunk.:)
Hmmm, micsoda illata lett!:) Ezt is felforraltuk és ment a többiek után, a dunsztba!


Két üvegre valót hagytunk, amibe pár szem aszalt szilvát szórtunk.

Alig várom a telet, hogy kibonthassam és egy kanálnyit rácsurgassak a reggeli müzlimre, vagy rákenjem egy diétás sütire!:)
A többi 30 üveg is újdonág volt részben, ui. barna nádcukrot tettünk a dzsemfixhez - az előírástól eltérve, egy kilóval kevesebbet -, és mondhatom, nagyon finom bukéja lett!

Kevesebb az üvegek száma, mert rengeteg cukrot kihagytunk, amit eddig minden évben belefőztünk. Úgy gondolom, nem csak anyagilag, de egészségileg is jobban jártunk ezzel az eljárással!
Jelentem, a meggy és a kajszi kipipálva!
Irány a piac, próbáljátok ki ti is!:)

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek, aki erre jár!:)

9 megjegyzés:

batorba írta...

DRága Ildi!
De sokat gondolok rád és olvasva a bejegyzésed, azt éreztem, hogy irnom kell! Hihetetlen ez a vitalitásod és még mindig csodálód vagyok!:-)))

Jó lett volna nekünk is sárgabarack lekvár...de már nem fér az idömbe...megyünk nyaralni. De lehet még utána??? Mert a nagycsajomnak ez a kedvenc lekvárja.:-)

A meggyet meg már én is kipipáltam. Söt a savanyú uborkát is. Már van 25 éveggel, meg egy nagcsomó reszelve...No meg a hütöben várakozik a kovászos...de nem sokáig, mert mindenki szereti...és fogy.:-)))

Kivánok neked minden jót és további jó befözést(is). De pihenj is!:-)

Puszi

Sviro (Ildi) írta...

Kedves Drusza!
Én múlt héten főztem a sárgabarackból lekvárt, én bele tettem az írt cukor mennyiséget, de jövőre tuti kipróbálom egészségesebben is :) Köszönöm az ötletet!
Szép napot! Ildi

Éva írta...

Nagyon aranyosak a fiúk ahogy "dolgoznak". De jó sok lekvárotok lesz, bár nagy a család. Általában én is próbálok kevesebb cukrot tenni hozzá mint ami az előírás hisz a gyümölcs is édes. Nagyon finomak lehetnek így ahogy ízesítettétek. Szép hétvégét kívánok nektek!Pihenjél is azért néha!

aranyos fodorka írta...

Ne felejtsd el megírni, milyenek lettek a "mix"-ek. Még sosem próbáltam, leszámítva az őszibarackos-szilvát. De az az érzésem, nem lehetnek rosszak.
Nagy kár, hogy az egészséges cukrok szinte megfizethetetlenül drágák...

Tiffanylda írta...

Éva, a lekvárból sohasem elég!:) A fiúk aranyosan segítenek, ki lelkesen, ki kevésbé, de ott vannak és ez jó.
Ajánlom a kevesebb cukrot, pont olyan finom!

Tiffanylda írta...

Aranyosfodorka, természetesen megírom, hogy milyen lett, de már forrón is jó volt!:)))
Bizony, nagyon drágák ezek a cukrok, de kevesebbet tettünk bele és kiszámoltuk, 507Ft-ra jön ki egy üveg lekvár. Szerintem megéri, mert HÁZI és tudjuk, mi van benne!!! Az üstözés hangulatáról és a közös munka élvezetéről nem is beszélve!:D

Kati írta...

Mennyi finom dzsemet főztetek, hm az eperrel meg az aszalt szilvával is isteni lehet:)
Mi is kifőztünk 10 kg-ot már a Párom nagyszüleinek kertjéből, tegnap meg az öcsém hozott 20 kg-ot a piacról, ma az készül, csak közbe én még babanézőbe is készülök:)
Szép hétvégét, puszillak:)

Tselszi írta...

Faradhatatlanok vagytok!! nem birnam ki telig,szerintem Ti is csak megkostoltok egy uvegecskevel addig :)

Piros írta...

Mmm az a pécsi kajszi de finom volt, amit egyszer adtál, most is érzem még az izét ! Sajnos nálunk olyan éretlen és drága a gyümölcs, hogy csak kész lekvárt eszünk, ami meg sem közeliti a házit.
Nagyon szorgalmasak vagytok mindanyian !
Puszi

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons