2012/12/11

Emlékeztek, régiek?

Két évvel ezelőtt indítottam egy játékot Gasztro-kukker címmel, aminek nagy sikere volt.
Aki beszállt, elküldte kedvenc, jól bevált étel-, ill. ital receptjeit. Sokan profitáltunk belőle! A mi családunkban is több  kedvenccé vált ezek közül, a mai napig felkerül a karácsonyi, vagy egyéb családi, ünnepi asztalra.
Ezekből ajánlok most nektek.

Mónika számtalan recepttel nevezett, amit most is köszönök!:)
Először megosztanám veletek - pontosabban az újabb olvasóimmal, követőimmel, hogy ne kelljen keresgélni a blog mélyén - a mielőbb elkészítendő likőröket, hogy "összeérjenek" az ünnepekig! Aztán, ha akarjátok, folytatom...vanília, tojás, Baileys, kókusz likőrökkel..., azoknak már nem kell állniuk ennyit! Sőt, jó ha kibírják karácsonyig!:)


Mogyoró likőr                              
5 tojás sárgája
35 dkg cukor
5 dl tej
5-6 dkg lisztté őrölt pörkölt mogyoró
15 dkg mogyorókrém
3 dl alkohol
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a tejben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a mogyorót és a mogyorókrémet. Ha kihűlt, felöntjük az alkohollal. Hűvös helyen 2-3 hétig érleljük, gyakran felrázzuk!
Alapanyagot bőven gyűjtöttek a srácok, kár, hogy kevés kell belőle!:)

Kávé likőr
2,5 dl erős feketekávé
10 dkg cukor
2,5 dl brandy
1 rúd vanília

A kávét ülepedés után leszűrjük , és elkeverjük benne a cukrot. Megvárjuk, hogy kihűljön. Ekkor beletesszük a felhasított vaníliarudat és a brandyt. Zárható üvegben két hétig érleljük, néha összerázzuk. Két hét után átszűrjük, és palackba töltjük.
Ánizs likőr
1 dkg ánizs
50 dkg cukor
5 dl alkohol
Az ánizst egy-két napig az alkoholban állni hagyjuk, majd a cukrot fél liter vízben felfőzzük, az alkoholhoz adjuk, és két napi állás után leszűrjük! Még két hétig érlelni kell, de minél tovább áll, annál finomabb!
 

Csokoládé likőr
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
8 dl tej
5 rúd csoki
szegfűszeg
2 dl alkohol
25 dkg porcukrot kikeverünk 4 tojássárgájával, majd belefőzzük 8 dl tejbe, és hozzáadunk 5 rúd reszelt csokoládét és két szem szegfűszeget. Kihűtjük, majd felöntjük 2dl alkohollal. Legalább két hétig érlelni kell!


Válogassatok kedvetekre! Engem várnak az üvegeim és délután egy szép program...:)
 
Tartalmas, készülődős napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons